Türkiye’de Konut Kredisinde Süre Vade 30 Yıla Çıkarılmalı

03/03/2013

Türkiye konut pazarında faaliyet gösteren iki yabancı firmadan biri olan Belçikalı Extensa Türkiye Genel Müdürü Özlem Gökçe, Türkiye’de konut kredilsinde sürenin 30 yıla çıkarılması gerektiğini söyledi.

Türkiye konut pazarında faaliyet gösteren iki yabancı firmadan biri olan Belçikalı Extensa Türkiye Genel Müdürü Özlem Gökçe, Türkiye’de konut kredilsinde sürenin 30 yıla çıkarılması gerektiğini söyledi. Türkiye’de konut kredisi faiz oranlarının 0.60’ların altını görmesi halinde bugün henüz konut alabilme kotasına giremeyen daha dar gelirli kesimin konut almasının önünün açılabileceğini dile getiren Gökçe, ayrıca konut kredilerinde vade sürelerinin uzatılmasının da önemine işaret etti.

Gökçe, böylece esas konut ihtiyacı olan ancak maddi imkansızlıklardan dolayı bunu talebe çeviremeyen kesimin konut sahibi olabileceğini söyleyerek, “Bu kesimin kira öder gibi ev alabilmesinin kapılarını ise sürenin 30 yıl olması açacaktır” dedi. Bankacılıktan, denizciliğe ve inşaat kadar pek çok alanda 1910 yılından bu yana faaliyet gösteren Ackermans & Van Haaren’ın iştiraki Extensa’nın ilk kuruluşunun büyük ölçekli konut geliştirme üzerine olduğunu ifade eden Gökçe, Avrupa’da konutun yanı sıra çok sayıda ofis, iş parkları, lojistik alanları, endüstriyel yapılar ve AVM’ler olmak üzere çok çeşitli yapılar yaptıklarını söyledi. Extensa’nın 2005 yılından itibaren farklı piyasalar girme kararı aldığını anlatan Gökçe, bu kararla birlikte gelişmekte  ülkeler olan Romanya, Türkiye, Slovakya ve Lüksemburg pazarlarına girdiğini kaydetti. Gökçe, bu pazarlar içinde Türkiye’nin daha önde gittiğini aktardı.

Türkiye’ye Konutla Girdi

Türkiye’deki konut piyasası çok canlı olduğunu İstanbul’unda çok cazip olduğunu aktaran Gökçe,” O anlamda birazda girişimci ruhu olan bir yabancı için bu piyasada hareket etme şansı var” yorumunu yaptı. 2007 yılında Türkiye’de arsa edinmeye başladıklarını anlatan Gökçe, şu anda Türkiye’de yaptıkları iki proje olan Extensa Bomonti Apartman ve Bomonti Modern Palas’ın yapımının tamamlandığını kaydetti. Bomonti Apartman’ın 2011 yılı sonunda, Modern Palas’ın ise yeni tamamlandığını aktararak, yeni projeler yapmak için çalışmalarının sürdüğünü ifade etti. Türkiye’ye kısa vade için giriş yapmadıklarını aktaran Gökçe, “Burada kalıcı bir firma. O nedenle bundan sonrada proje üretmeye devam edecek. Şu anki perforsmansdan da memnunuz” diye konuştu. İki projede satışların iyi gittiğini söyleyen Gökçe, “92 daire ve 9 adet mağazanın bulunduğu Extensa Bomonti Apartman’da bir tane dublex daire kaldı. 98 dairenin yer aldığı Modern Palas’ta ise fiyatları 300 bin dolar ile 1 milyon dolar arasında olan birkaç satılık dairemiz kaldı” dedi. Modern Palas’ta metrekare fiyatları ise 4 bin 500 dolar ile 5 bin 500 dolar arasında. Projede 10’uncu kattan itibaren daire sahiplerinin hem Haliç hem de boğaz manzarasını görebildiğini belirten Gökçe, üç cepheli dairelerin doğuya, batıya ve güneye baktığını söyleyerek,“ Güneşi bütün gün alan çok özel dairelerimiz var. Hiçbir kayıp yaşanmadan her metrekareyi kullanışlı bir şekilde değerlendirecek şekilde daire planları çıkardık. 2+1 dairelerimizin hepsine çift otopark, 1+1’lere ise tek araçlık otopark alanı verdik” dedi.

Kaynak: Dünya