Vakıfbank Karlılıkta Rekor Kırdı

14/02/2013

Konut kredisi plasmanında 10 milyar TL’yi aşan ilk bankalardan biri olan VakıfBank, sadece 2012 yılı içinde 3.3 milyar TL’ye yakın yeni konut kredisi kullandırdı.

VakıfBank, 2010 yılında oluşturulan dönüşüm stratejisinin ve buna bağlı olarak başlatılan İstanbul’a taşınma sürecinin olumlu yansımalarını almaya başladı. Son 3 yıldır büyüme ivmesi giderek artan VakıfBank, 2012’de üstün performans göstererek bir kez daha kendi rekorlarını kırdı. Konsolide olmayan finansal sonuçlara göre VakıfBank, 2012 yılında Türkiye ekonomisine nakdi ve gayrinakdi kredi olarak toplamda 85.1 milyar liralık finansman sağladı. Banka, nakdi kredilerini geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 18.7 artışla 67.9 milyar TL'ye yükseltti. Kredilerin toplam aktifler içindeki payı sektörün en yüksek rasyolarından olan yüzde 65’e ulaştı. Bankanın aynı dönemde toplam mevduatı yüzde 10.3’lük artışla 67.2 milyar TL’ye yükselmiş oldu.

En Yüksek Çeyrek ve Yılsonu Karına Ulaşıldı

2012 yılının finansal sonuçlarına ilişkin düzenlenen basın toplantısında konuşan VakıfBank Genel Müdürü Süleyman Kalkan, son yıllarda bankanın verimliliğini artırmak amacıyla attıkları adımların olumlu sonuçlarını almaya başladıklarını ve istikrarlı bir şekilde karlılığı artırdıklarını ifade etti. Genel Müdür Kalkan, “Hem yılın son çeyreğinde hem de yılın genelinde rekor düzeyde net kar rakamlarına ulaştık. 2012 yılında net karımızı bir önceki yıla göre yüzde 19 artışla 1 milyar 460 milyon TL’ye çıkardık. Aynı şekilde 451 milyon TL ile bir önceki çeyreğe göre yüzde 47.7 oranında artış sağladık. Bankamızın sağlam bilançosu ile sürdürülebilir karlılık artışının 2013 yılında da devam etmesini öngörüyoruz” dedi.

Aktif büyüklüğünü yüzde 17.3 artışla 104.6 milyar TL’ye çıkaran VakıfBank, bütün dünyada bankacılık sektörünün güven krizi yaşadığı bir dönemde özkaynaklarında da önemli bir artış gösterdi. VakıfBank’ın 2009 yılında 7.4 milyar TL seviyesinde bulunan özkaynakları, 2011 yılında 9.3 milyar TL’ye, 2012 sonunda ise yüzde 28.2 artışla 11.9 milyar TL’ye ulaştı.

Mevduatımızdan Fazlasını Kredi Olarak Kullandırdık

Bir kamu bankası olarak ilk kez tahvil ihracı yapan ve Kasım/Aralık 2012’de gerçekleştirdiği iki adet sermaye benzeri tahvil ihracı ile yurt dışından toplam 915 milyon dolarlık kaynak sağlayan VakıfBank’ın sermaye yeterlilik rasyosu, bir önceki yıla göre 276 baz puan artarak yüzde 16.14’e yükseldi.

Türk bankacılık sektörünün BASEL II uygulamasına başarılı bir şekilde geçişi ve özellikle son 3 yılda bankanın iki kat büyümesine rağmen bilanço yönetimi sayesinde sermaye yeterlilik rasyosunun ciddi oranda yükseldiğinin altını çizen Kalkan, “Bundan sonra da sürdürülebilir büyümeyi devam ettirmeyi ve 2013 sonunda aktiflerimizi en az yüzde 15 oranında artırmayı hedefliyoruz. 2012’de ihraç ettiğimiz menkul kıymetleri, önümüzdeki yıl 3 katına yakın artırmayı planlıyoruz. Aynı zamanda kaynaklarımızın ortalama vadesini de uzatacağız. Daha da güçlenen sermaye yapımız ve yurt dışından sağlamış olduğumuz uzun vadeli kaynaklarla Türkiye ekonomisine destek olmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Mevduat tabanı genişlemeye devam eden VakıfBank’ın toplam mevduatı ise geçen sene yüzde 10.3 artışla 67.2 milyar TL’ye ulaştı. VakıfBank, 2012 yılında kaynak yapısını çeşitlendirirken, son iki yılda ihraç ettiği menkul kıymetler bankaya ciddi bir katkı sağladı. 2012 yılında bu açıdan da önemli bir eşiği aştıklarını belirten Kalkan, “Topladığımız mevduatın daha fazlasını kredi olarak kullandırdık. Toplam kredilerin toplam mevduatımıza oranı 2011 yılında yüzde 94 seviyesindeyken, 2012’de bu oran yüzde 100.9’a yükseldi” diye konuştu.

VakıfBank, 2012 sonu itibariyle toplam kredilerde bir önceki yıla oranla yaklaşık yüzde 19 artış gösterdi ve 68 milyar TL’ye ulaştı. 2009 yılında 34.5 milyar TL olan kredi miktarı yaklaşık iki katına çıktı. 2011 sonuna göre yüzde 21 artan ticari kredilerin miktarı 2012’de 43.6 milyar TL’ye, bireysel krediler ise yaklaşık yüzde 15 artışla 24.3 milyar TL’ye ulaştı. VakıfBank’ın bireysel kredilerde son üç yıldaki artış oranı yüzde 138 oldu. Ayrıca konut kredisi plasmanında 10 milyar TL’yi aşan ilk bankalardan biri olan VakıfBank, sadece 2012 yılı içinde 3.3 milyar TL’ye yakın yeni konut kredisi kullandırdı.

KOBİ’lere Destek Sürecek

2010 yılından itibaren KOBİ’lerin ihtiyaçlarına daha hızlı ve etkili çözümler sunmak için hem şubeler hem de Genel Müdürlük organizasyonunda önemli yatırımlar yaptıklarını ifade eden Süleyman Kalkan, KOBİ kredilerinde geçen yıla göre yüzde 59 artış sağladıklarını belirterek, “2012 yılı sonunda KOBİ kredilerinin toplam kredilerdeki payı ilk defa yüzde 20’nin üzerine çıktı. 2013 yılında da Türkiye ekonomisinin lokomotifi olan KOBİ’lere desteğimizi artırmaya ve bu alandaki güçlü konumumuzu sürdürmeye devam edeceğiz” dedi.

VakıfBank’ın geçmişten bu yana Türkiye’nin gelişimine öncülük eden büyük projelerin finansmanında önemli rol oynadığını hatırlatan Kalkan, 2013 yılında da önemli projelerde yer alacaklarını ve Türkiye’nin gelişim ve dönüşümünde öncü olacaklarını ifade etti. Kalkan, enerji, otoyol, köprü, ulaşım gibi birçok büyük proje finansmanında yer alacaklarını söyledi.

VakıfBank, bu arada 2009 sonunda 545 olan şube sayısını 2012 yılsonunda 744’e yükseltti. Sadece 3 yıl içerisinde şube sayısını yüzde 37 artırarak orta ölçekli bir banka boyutunda büyümeyi başaran VakıfBank, yeni şubelerinin önemli bir kısmını İstanbul’da hizmete açtı. 2013 yılında büyüme stratejisiyle doğru orantılı olarak İstanbul başta olmak üzere ülke genelinde 100’e yakın şube açmayı planlayan VakıfBank, 2015 sonunda bin şubeye ulaşmayı hedefliyor.

Sektörde En Fazla istihdam Sağlayan Banka

VakıfBank, artan şube sayısına paralel olarak 2012 yılında personel sayısını 13 bin 463’e yükseltti. Türkiye Bankalar Birliği (TBB) verilerine göre 2012 yılı bankacılık sektöründeki net istihdam artışının yüzde 26.4’ünü gerçekleştiren VakıfBank, son 3 yılda tüm bankalar arasında en fazla istihdam sağlayan banka oldu. İstihdama destek olarak nitelikli gençleri sektöre kazandırmaya devam edeceklerini belirten Süleyman Kalkan, “2013 yılındaki şubeleşme çalışmalarımıza paralel olarak bin yeni istihdam planlıyoruz. Böylece 2015’teki 15 bin çalışan sayısına ulaşma hedefimizi de rahatlıkla aşacağımızı tahmin ediyorum” dedi.

Bankalararası Kart Merkezi’nin (BKM) Ocak 2013’te yayımladığı rapora göre VakıfBank, 2012 yılının hem kredi kartı cirosunda hem de işlem adedinde en çok büyüyen bankası oldu. Sektördeki büyüme yüzde 24 düzeyinde gerçekleşirken, VakıfBank kredi kartları 2012 yılında 13.7 milyar TL ciroya ulaşarak geçen yıla göre yüzda 42 büyüme gerçekleştirdi. İşlem adedinde ise, sektörün iki katından fazla artış göstererek yıllık 120 milyon adedin üzerine çıkmayı başardı.

Geçiş Süreci Bitti Şimdi Daha Hızlı büyüme Zamanı

Genel Müdür Süleyman Kalkan, 2012 yılında sektör ortalamasının üzerinde büyüme rakamlarına ulaşmalarında önemli rol oynayan 3 yıllık dönüşüm sürecinin önemini de vurguladı. 59 yıllık köklü bir banka olmanın tecrübesi ve gücünü sektörün merkezi olan İstanbul’a taşınmanın getirdiği dinamizmle birleştirerek geçiş sürecini tamamladıklarını ifade eden Kalkan, “Bu süreçte yeni vizyon, misyon ve değerlerimizi belirledik. VakıfBank için çizdiğimiz yeni resimde; bankamız, müşterilerimiz, yatırımcılarımız ve ülkemiz için değer yaratmak önceliklerimiz arasında yer alıyor. Bunun için bize emanet edilen varlık ve değerleri etkin ve verimli şekilde yönetmeye odaklandık. Bunun yansımalarını, hem 2012 yılı finansal sonuçlarında hem müşterilerimizle kurduğumuz güçlü bağda hem de ülke istihdamına sağladığımız katkılarda somut olarak görüyoruz. 2013 yılında geçiş sürecini tamamlamış ve sektörde daha güçlü bir oyuncu olarak yerini almış bir VakıfBank olacak” diye konuştu.

Halden Anlayan Kahramanlar'a Işık Tutuyor

İş süreçlerinde ve müşterileriyle ilişkilerinde “halden anlayan banka” yaklaşımını benimseyen VakıfBank, bu yaklaşımın izlerini tüm toplumda sürmek üzere bir proje yürütüyor. Proje kapsamında ülkenin dört bir yanında kimseden yardım almayan ve üzerine düşeni yaptığında herhangi bir karşılık beklemeyen “halden anlayan kahramanlar” tespit ediliyor, eksikleri belirleniyor ve karşılanıyor, çekilen kurumsal imaj filmleriyle bu kahramanlar örnek olması amacıyla kamuoyuyla paylaşılıyor. Bugüne kadar üç kahramanın hikayesinin anlatıldığı proje kapsamında önümüzdeki günlerde halden anlayan yeni kahramanların hikayeleri de Türkiye ile paylaşılacak.

En uygun konut kredisi için konut kredisi hesaplama aracı kullanılarak, istenilen kredi tutarı ve vadede göre bütçeye uygun taksit miktarları hesaplanabilir.

En Uygun Konut Kredisi Hangi Bankada? Bankaları Karşılaştırın

Kaynak: İhlas Haber