Vatandaş Artk Fazla Kredi Faizi Ödemeyecek

18/06/2012

Yakında yürürlülüğe girecek olan Borçlar Kanunu’nun 88’inci maddesi ile vatandaşlar büyük oranda kredi faizinden kurtulacak. 100 bin TL 5 yıl konut kredisi alacak vatandaş aylık 175 TL 5 yılda ise 11 bin 666 TL daha az faiz ödeyecek.

Yakında yürürlülüğe girecek olan Borçlar Kanunu’nun 88’inci maddesi ile vatandaşlar büyük oranda kredi faizinden kurtulacak. Kanunun bu maddesi sözleşmeye dayanan faizin tavanını yıllık yüzde 13.5, aylık yüzde 1.06 ile belirliyor.

Hukukçular banka kredileri için de faiz tavanının geçerli olacağını söylüyor. Bu kanunla tüketicilere örneğin 2 yıl için 10 bin TL ihtiyaç kredisi alan kişi aylık yüzde 1.60 yerine 1.06 faiz ödediğinde taksit tutarı 523 TL yerine 486 TL’ye düşecek, 37 TL daha az ödeyecek. 2 yıl sonrasında ise tam 908 TL tutarında daha az faiz ödeyerek cebinde daha fazla parası kalacak. 20 bin TL’lik ve üç yıl vadeli otomobil kredisi alan kişinin faizi aylık 55 TL, 3 yıl sonrasında ise bin 976 TL daha az olacak. 100 bin TL’lik  ve 5 yıl konut kredisi alacak vatandaş ise aylık 175 TL 5 yılda ise 11 bin 666 TL daha az faiz ödeyecek.

Temerrüt Normal Faizden Az mı Olacak?

Faize tavan getiren kanun düzenlemesinin yanı sıra temerrüt yani gecikme faizine getirdiği sınır da yıllık yüzde 18. Bankalar, kredi faizine tavan getiren 88’inci maddeye karşı çıkarken gecikme faizini yüzde 18 ile sınırlayan düzenlemeye hukuken karşı çıkamıyor. Çoğu banka hukukçusunun bu kanunun uygulanacağından şüphesi yok. Çünkü konuya ilişkin başka kanunlarda düzenleme bulunmuyor. Bu durumda yüzde 20’nin üstünde kredi faizi uygulayan bankalar, borç geciktiğinde yüzde 18 faiz uygulayacak ve hiç kimse borcunu ödemek istemeyecek.

Reisoğlu: TTK’nın İki Maddesi Bankaları Korur

Türkiye Bankalar Birliği Baş Hukuk Müşaviri Prof. Dr Seza Reisoğlu, bankaların Borçlar Kanunu’nun faize sınır getiren düzenlemesine tabi olmadığını savunurken “Türk Ticaret Kanunu’nun 8′inci maddesinin birinci fıkrası ‘Ticari işlerde faiz serbestçe belirlen ve aynı kanun için bir ticari işletmeyi ilgilendiren bütün işlem ve fiiller ticari işlerdendir’ diyor. Bankaların hepsi birer ticari işletmedir ve yaptıkları işler ticari iş olarak kabul ediliyor. Ticari işlerde de faiz serbest olarak belirlenir” diye konuştu. Reisoğlu yeni TTK’nın 19′uncu maddesinin 2′inci fıkrasında ise “Taraflardan yalnız biri için ticari iş mahiyetinde olan mukaveleler kanunda aksine hüküm olmadığı müddetçe diğeri için de ticari iş sayılır” maddesinden sonra “Bu nedenle bankalar tarafından kullandırılan tüm konut kredileri, otomobil kredileri ve tüketici kredileri ticari iştir” diyerek açıklamasını yapıyor.

Benim Size Verdiğim Borç için mi Çıkarıldı?

Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yeşim Atamer, bankaların “Bizi kurtaracak” dediği Türk Ticaret Kanunu’nun 19′uncu maddesindeki “Kanunda aksine hüküm olmadıkça” cümlesine dikkat çekmek istiyor. Atamer, “Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun aksine hüküm sayılır. Zira tacirtüketici işlerinin tüketici açısından da ‘ticari iş’ sayılmasını engeller. Aynı şekilde Borçlar Kanunu’nun bazı hükümleri de (TBK m. 88 ve 120) bu tür aksine hükümlerdendir” diyor. Yeşim Atamer, “88 ve 120′inci maddeler bankaların verdiği değil de sadece benim size verdiğim borç için mi çıkarıldı?” diyerek savunuyor.

Kaynak: İhlas Haber