Vatandaş Konut Kredisi Faiz Oranlarının Düşmesine Sevinemedi

01/02/2013

Konut kredisi faiz oranlarının % 1'in altına düşmesi "yeniden yapılandırma" furyası başlattı. Ancak bankalar konut kredisini yapılandırmak isteyene yüksek faizle ceza veriyor.

Konut kredisi faiz oranlarının % 1'in altına düşmesi "yeniden yapılandırma" furyası başlattı. Ancak bankalar konut kredisini yapılandırmak isteyene yüksek faizle ceza veriyor.

Vatandaş Konut Kredisi Faiz Oranlarının Düşmesine Sevinemedi

Konut alan vatandaş konut kredisi faiz oranlarının düşmesine sevinemedi. Yeniden yapılandırmaya yanaşmayan bankalar iyiden iyiye faturayı tüketiciye çıkarmaya başladı. Mevcut kredi faiz oranını uygulamamakta direnen bankalar, kredisini yeniden yapılandırmak isteyen müşteriye fahiş oranlar belirlemeye başladı. Son dönemde yüzde 1'in altına inen faizlerle yeniden yapılandırma isteyen müşterilere bu oranların çok üzerinde teklifler sunuluyor. Bazı bankalar ise hiçbir şekilde yapılandırma yapamayacaklarını müşterilerine söylüyor. Konuyla ilgili internet sitelerinde binlerce şikâyet mesajı yer alıyor. Bankalar müşterilerine ikinci kez masraf adı altında, dosya bedeli ve ekspertiz ücreti çıkarıyor. Ayrıca, yeniden yapılandırılan kredilere erken kapatma işlemi uygulayarak, yüzde 2'lik ceza yansıtma yoluna gidiyor. Bu şekilde, müşteriler için yeniden yapılandırma cazip olmaktan çıkıyor.

2. Kez Masraf Alınıyor

İnternet sitelerine yansıyan şikâyetlerden bazıları şöyle: "Konut kredisinde kalan borcunu güncel konut kredisi faiz oranına göre yeniden yapılandırmak için kredi başvurusunda bulundum. Konut kredisi faiz oranları 0.75 seviyesinde gezerken bana yeniden yapılandırmak için verilen faiz oranı yüzde 1.0. Ekstra olarak 750 TL'de masraf çıkardılar."

20 Bin TL Fark Ödeniyor

Yüzde 75 faizle 60 ay vadeli 100 bin TL konut kredisi kullanan tüketici, ayda konut kredisi hesaplamasına göre 2 bin 76 TL ödüyor. Geri ödeme tutarı ise 124.560 TL oluyor. Yeniden yapılandırma sonucu tüketiciye yüzde 1'den faiz uygulandığı takdirde ise aylık ödeme 2.224 TL'ye, toplam geri ödeme ise 133.440 TL'ye geliyor. Aradaki toplam ödenen fark 8.880 TL oluyor. 120 ay için yapılandırıldığında da fark 20.160 TL'ye yükseliyor.

Yüzde 2 Ceza İsteniyor

"75 bin TL konut kredisi çektim. Yeniden yapılandırmak istedim. Yüzde 2 yapılandırma parasını istediler. Mevcut faiz yüzde 0.82. Yapılandırmada yüzde 0.93 uyguluyorlar. Ben 0.99 konut kredisi faiz oranıyla konut kredisi almıştım. Bankanın şubesiyle görüşmeme rağmen sonuç değişmedi."

Faizler Değişiyor

"Yüzde 0.98 konut kredisi faiz oranı ile Temmuz ayında konut kredisi kullandım. Konut kredisi faiz oranlarının düşmesi sebebiyle geçen hafta bankaya giderek yeniden yapılandırma talebinde bulundum. Yeni kullandırılan konut kredisi faiz oranının yüzde 0.78 olduğunu ancak yeniden yapılandırmada bu oranın yüzde 0.87'ye çıktığını söylediler. Tabii ki hiçbir avantajı olmadığı için yeniden yapılandırmadan vazgeçtim."

Kaynak: Sabah