Vatandaşın Bankalara Borcu 108 Milyar TL'ye Ulaştı

24/05/2016

51.5 Milyar TL batık krediye bankaların tahsil edemeyip Varlık Yönetim Şirketleri’ne satılan tutar da ilave edilince vatandaşın banka kaynaklı toplam borcu 108 milyar TL'ye ulaştı

Batık krediler 51.5 milyar TL'ye ulaştı. Bu tutarın yanında, ayrıca bankaların tahsil edemediği ve Varlık Yönetim Şirketleri’ne satılan 22.4 milyar TL anapara toplamı olan 57.4 milyar TL tutar bulunuyor.  Bu tutar da ilave edilince vatandaşın banka kaynaklı toplam borcunun 108 milyar TL'ye ulaştığı görülüyor. Bankaların tahsil edemediği tutarlar artınca parayı tahsil etmek için her yıl 1-2 tane Varlık Yönetim Şirketi kurulmaya başlandı. 12 olan VYŞ sayısı bu yıl 14 'e çıktı. BDDK tarafından 4 başvuru da onay bekliyor. Varlık Yönetim Şirketleri Derneği Başkanı Hasan Tengiz'in yaptığı aöıklamaya göre, bankalardan satın alınan her 100 liralık alacağın 25 lirası VYŞ'ler tarafından tahsil ediliyor.

Borçları Yarısı Bireysel

Varlık yönetim şirketlerinin elinde bulunan 22.4 milyar liralık anapara borcunun 12.6 milyar TL’sini bireysel borçlardan, kalan 9.7 milyar TL'si ise ticari ve KOBİ kredileriden oluşuyor. Borçlu sayısı ise tam 1.5 milyon kişi. Tengiz’in belirttiğine göre, Türk halkı ile iletişime geçilip borcu hatırlatılınca bunu ödemek istiyor. Diğer taraftantan da artık TC kimlik numarası ile vatandaşın adres bilgilerine kolaylıkla ulaılabildiği için tahsilat kabiliyetinin de yükseldiği belirtiliyor. Bunun yanı sıra işe girmek isteyen ya da yeni bir mal almak isteyen kişilerin finansal borçluluk bilgilerine kolaylıkla ulaşıldığı için bu kişiler borcunu kapatmak zorunda kalıyor.

Kaynak: Bloomberg