Yabancı bankalar Türkiye'ye kredi açmak için sıraya girdi

02/08/2010

Türk bankalarına kapıların açık olduğunu söyleyen Akbank Genel Müdür Yardımcısı Hülya Kefeli, "Gözü kapalı olmasa da Türkiye'ye kredi açmak için büyük iştah içindeler. 'Bütün yıldızlar sizin için sıraya dizilmiş' diyorlar" dedi

akTürkiye'nin önünde uluslararası piyasalardan borçlanma konusunda yeni bir pencere açıldığını söyleyen Akbank Uluslararası Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Hülya Kefeli, "Türk bankaları için pazar sonuna kadar açık durumda. Gözü kapalı olmasa da yabancı bankalar Türkiye'ye kredi açmak için büyük bir iştah içindeler" dedi.

"Tabii ki analizlerini de çok iyi yapıyorlar.Türk bankaları onlar için çok iyi bir risk. Krizde izlenen performans açısından bakıldığında da Türk bankaları bir başarı hikâyesi olarak algılanıyor" diye konuşan Kefeli, "Türkiye şimdi çok güzel bir pencere yakaladı zamanlama konusunda. Yabancı bankacılar Türkiye için 'bütün yıldızlar sanki sizin için sıraya dizilmiş' diyorlar. Biz de Akbank olarak bu avantajı Türkiye'nin büyümesini finanse etmek için kullanmak istiyoruz" dedi.

Bric'ten Hızlı Büyüyoruz

Global piyasalarda yatırımcıların Türkiye'ye yönelik yatırım davranışlarını ve dış piyasalardaki gelişmeleri değerlendiren Hülya Kefeli, gelişmiş ülkelerdeki düşük oranlı büyüme dolayısıyla bu ülkelerde yatırım olanaklarının sınırlı kalacağını belirterek, "Buna mukabil piyasalarda likidite yüksek durumda ve uzun vadeli yatırım yapan fonlar yüksek getiri sağlayan güvenli destinasyonlar arıyorlar. Gelişmiş ülkelerde kısa vadeli faiz oranları sıfıra yakın seyrediyor.

Türkiye'nin de içinde yer aldığı gelişmekte olan ülkeler, yüksek büyüme potansiyelleri, güçlü iç piyasa dinamikleri ve kuvvetli makro görünümleriyle 2010 yılında fonların yegane adresi olma durumuna geldi. Türkiye BRIC ülkelerine kıyasla da bu yıl daha yüksek bir büyüme gerçekleştirecek. Biz 2010'da büyümenin yüzde 5.5 -6 olmasını bekliyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Sendikasyonlar Arttı

Uluslararası yatırım bankalarının Türk ekonomisine yönelik olumlu raporları yabancı yatırımcıların Türkiye'ye olan ilgisini zirveye çıkardı" diyen Akbank Uluslararası Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Hülya Kefeli, sendikasyonlarla ilgili de şu bilgileri verdi: "Mart itibarıyla yurtdışı piyasalardan borçlanmanın, bankaların yurtdışından sağladıkları sendikasyon kredilerindeki artışa bağlı olarak 2009 sonuna göre yükseldiği görülüyor. Sendikasyon kredileri tutarı 2009 sonunda 7.4 milyar dolar iken, yaklaşık yüzde 25 artışla Mart 2010'da 9.2 milyar dolara yükseldi."

Kaynak: Sabah