Yabancı Yatırımcılar için Türkiye Cazip Bir Seçenek

28/11/2012

Türkiye'nin iyileşen kredi notu ve görece yüksek faiz oranları nedeniyle yatırımcılar, bol miktarda hisse senedi ve tahvil alıyor.

Yabancı yatırımcılar için Türkiye iyi bir istikamet olmaya devam ederken bu durum, paranın değerlenmesini frenlemek isteyen Merkez Bankası için çetin bir mücadele anlamına geliyor. Ülkenin cazibesini anlamak zor değil. Güney Avrupa’nın büyük kısmı borç dağının altında çatırdarken Türkiye yükselişte.

Ekonomi, Avrupa’nın diğer kısımlarına kıyasla daha hızlı büyüyor ve yüksek enflasyon oranı hızlı bir şekilde azalıyor. İyileşen kredi notu ve görece yüksek faiz oranları nedeniyle yatırımcılar, bol miktarda hisse senedi ve tahvil alıyor. Komşu Suriye’deki iç savaş ve NATO’dan Patriot füzelerini sınıra konuşlandırma talebi bile Türkiye’nin cazibesini azaltmıyor. Fakat bu sıcak para akışı, Türk yetkililerin şikâyet etmesine neden oluyor, Merkez Bankası Başkanı, geçen hafta Türk lirasının aşırı değerlenmenin sınırında olduğunu söyledi. Yetkililer, enflasyonu düşürmeye odaklanırken para birimini zayıflatmak için faiz indirimine gidiyor.  Fitch’in Türkiye’nin kredi notunu yükseltmesi, ülkeye daha da fazla para çekti.

Merkez Bankası verilerine göre Türkiye’nin yurt dışında işlem gören toplam devlet tahvili tutarı, net 632 milyon dolar artışla son beş haftanın en yüksek seviyesine ulaştı. Bu durum, Merkez Bankası için bir ikilem yaratıyor. Sıcak para, geldiği gibi gidebilir olmasıyla para birimini zayıflatıyor ve ihracatçılar için belirsizlik oluşturuyor. Yetkililer, liranın her iki yöne de çok hızlı hareket etmesini engellemeye çalışıyor ancak daha sabit bir para biriminin daha çok para çekmek gibi çelişkili bir etkisi var. Bu, ticaret yapanları zarara uğratacak ani para birimi değişiklikleri ihtimalinin daha az olmasından ileri geliyor.

Yatırımcılar için en büyük risk, Merkez Bankasının kısa vadede para birimini zayıflatmakta başarılı olması. Riskli mevcutlardan küresel bir kaçınma durumu, Türkiye’den parayı geri çekebilir, bu da para birimine zarar verir.

Elbette Merkez Bankası için güçlü bir para birimini zayıflatmak, zayıf bir para birimini değerlendirmeye çalışmaktan daha kolay olacaktır. Öyle olsa bile Türk varlıklarının devam eden cazibesi nedeniyle Merkez Bankasının çok işi var gibi görünüyor.

Kaynak: İnternet Havadis