Yabancılar Mülk Satışının Önü Açılacak

18/09/2011

Yabancılara mülk satışında engel olduğu ileri sürülen mütekabiliyet (karşılıklılık) koşulu aranmadan gayrimenkul satışının önünü açılacak

a77_05Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, gayrimenkul sektörünün son günlerde sıkça dile getirdiği yabancılara mülk satışında engel olduğu ileri sürülen mütekabiliyet (karşılıklılık) koşulu aranmadan gayrimenkul satışının önünü açacaklarını açıkladı.

Bayraktar, “Mütekabiliyeti kaldırıyoruz, yabancılar kolaylıkla mülk alabilecekler” dedi.

Gerekli Tedbirler Konulacak

Bayraktar, “Kahramanmaraş’ı Yeniden Hayal Etmek” konulu ortak akıl toplantısına girişte sorular üzerine yabancılara mülk satışının önündeki engelleri kaldırmak amacıyla hazırladıkları kanun tasarısını önümüzdeki günlerde Meclis’e sunacaklarını belirtti.

Gelişmiş ülkelerde Türkiye’deki gibi bir uygulama olmadığını kaydeden Bayraktar, sözlerini şöyle sürdürdü: “Eğer yabancı bir kuruluş çok büyük bir arsa almak isterse bunu için yasaya gerekli tedbirleri koyacağız. Yani güvenlik, milli strateji bakımından satmamamız gereken arsaları satmayacağız. Onların burada ikamet etmelerini sağlayacak yazlık, daire alacaklar. Çanakkale’den İskenderun Körfezi’ne kadar buralardamülk almak, daire almak isteyenlerin engellerini kaldıracağız. Ortadoğu ülkelerinden de talep arttı. Türkiye ciddi şekilde büyüyor. Dışarıdan bakan da bu gelişimi görüyor. Önce kendi insanımıza sonra komşularımıza fayda sağlamalıyız.”

Mütekabiliyetin esas ana ekseninin vatanınmenfaati olduğunu belirten Bayraktar, “Vatan eksenli, üretim eksenli, ekonomik bir bakışla kanunu yapıyoruz. Milli menfaatlerimizi düşünmek suretiyle böyle bir yasal düzenleme yaptık. Daha önceden de yapılmıştı ancak düzenlemeler istendi, onları dikkate aldık” dedi.

Kaynak: HaberTürk