Yabancıların Türkiye'den Gayrimenkul Edinme Koşulları

02/01/2018

2012 yılında hazırlanan Mütekabiliyet Yasası ile birlikte yabancılar için Türkiye'den konut alma şartları iyileştirildi. Kanunla birlikte yabancıların Türkiye'den konut almasındaki sınırlar genişledi ve sınırların genişletilmesi satışlara yansıdı.

2012 yılında hazırlanan Mütekabiliyet Yasası ile birlikte yabancılar için Türkiye'den konut alma şartları iyileştirildi. Kanunla birlikte yabancıların Türkiye'den konut almasındaki sınırlar genişledi ve sınırların genişletilmesi satışlara yansıdı. İkamet belgesi ve Türk vatandaşı bir kefil ile birlikte bankalara başvuran yabancılara, kişiye özel şartlar sağlanarak konut kredisi kullanım kolaylığı sağlanıyor.

Yurt dışında yaşayanlar için konut kredisi kullanımı ile ilgili en önemli kriterlerin başında kredi talep kişinin kredi notu oluşturuyor. Yurt dışında yaşayan vatandaşların Türkiye’den ev sahibi olmak ve konut kredisi kullanmak isteyenler, TL’ye ve dövize endeksli konut kredisi ürünlerini, sabit faizli ev kredisi ürünlerini veya değişken faizli konut kredisi ürünlerini kullanabiliyor. Yurt dışında yaşayanlar için konut kredisi oranları ise döneme bağlı olarak değişkenlik gösterirken, bankadan bankaya da farklılık bulunmaktadır. Türkiye'den ev sahibi olmak ve yurt dışında yaşayanlar için konut kredisi kampanyalarından faydalanmak isteyenler vergi kimlik numarası, pasaport veya Türkiye Cumhuriyeti nüfus cüzdanı, konuta ait kat irtifakı veya kat mülkiyeti tapusu, yurt dışındaki ikamet adresi, çalıştığı ülkedeki gelir belgesi, üç aylık kredi kartı ekstresi gibi belgeler talep edilmektedir.

Bir yabancı uyruklunun konut kredisi başvurusu için; Ülkesindeki vergi kimlik numarası,Pasaport örneği , Oturma izni, Gelir Belgesi yerine geçen Vergi Belgesi veya 3 aylık banka hesap ekstresi, Ülkesinden Kredi Kayıt Bürosu kaydı, Ülkesindeki adresine ait ikametgah fotokopisi, Ekspertiz firmalarının belirleyeceği ve banka tarafından onay verilecek ekspertiz raporu gerekiyor.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan konut satış istatistiklerine göre, Türkiye genelinde konut satışları ekimde bir önceki yılın aynı ayına kıyasla yüzde 5,7 azalarak 122 bin 882 oldu. Konut satışları Ocak-Ekim 2017'de ise 1 milyon 153 bin 610 ile geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 8,2'lik artış kaydetti. Böylece konut satışlarında 10 ayda 87 bin 525 artış yaşandı.


 

Kaynak: KrediPazarı