Yapay Kredi Büyümesi

13/06/2017

Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Johannes Zutt “Türkiye’de kredi büyümesi görüyoruz ama bu büyüme KGF tarafından tetiklenen yapay bir büyüme' dedi

Hürriyet Gazetesi yazalarında Erdal Sağlam bu haftaki yazısında ekonomideki büyümeyi değerlendirdi. Sağlam yazısında, yılın ilk çeyreğinede açıklana rakamlara göre ilk çeyrekte büyümenin yüzde 5’e çıkmasının sürpriz olduğunu, alınan önlemlerin yılın ikinci çeyreğinde de etkili olacağını ve büyümenin yüksek çıkacağını belirtti. Ancak iktisatçıların, hükümetin bunu fırsat bilip artık mali daralmayı başlatması gerektiğini düşündüğünü ifade eden Sağlam, ancak bu takdirde bütçe açığındaki büyümenin frenlenebileceğini, piyasa faiz oranları ve enflasyonun geriye çekilebileceğini düşündüklerini açıkladı.

Yapay Kredi Büyümesi

Dün TÜSİAD’la birlikte bir toplantı düzenleyen Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Johannes Zutt “Türkiye’de kredi büyümesi görüyoruz ama bu büyüme KGF tarafından tetiklenen yapay bir büyüme. Sıcak paraya aşırı maruz kalma durumu, bankacılık sektöründe bir takım kırılganlıklara sebep oluyor” diyerek gelen tehlikeye dikkat çekti. Hükümetin mevcut politika duruşunun bu kırılganlığı biraz daha kötüleştirdiğini kaydeden Zutt, “Çok sayıda dış gözlemci Türkiye’nin politika görünümü konusunda endişeli. Örneğin OHAL’in ne kadar daha devam edeceği konusunda endişeliler. Ayrıca yapısal reformların istikameti konusunda da bazı endişeleri var” şeklinde konuştu. AB’deki büyümenin güçlenmesiyle ihracatın artmasının sevindirici olduğunun altını çizen TÜSİAD Başkanı Erol Bilecik de, “Yılın ilk çeyreğinde devreye sokulan talep yönlü kısa vadeli tedbirlerin ekonomi için uzun vadede risk oluşturduğunu” belirtti. Türkiye ekonomisinin artık hızlı kredi artışı ya da likidite bolluğu ile büyümesinin sonuna geldiğini belirten Bilecik, likidite fazlasının hep yüksek enflasyon olarak bizi geri döndüğünün, bu tür kısa vadeli politikaların bir diğer yan etkisinin ise “bağımlılık yaratma potansiyeli” olduğunun altını çizdi.

Kaynak: Hürriyet