Yapı Kredi En Yüksek Dpr Seküritizasyonuna İmza Atan Türk Bankası Oldu

28/09/2011

Yapı Kredi En Yüksek Dpr Seküritizasyonuna İmza Atan Türk Bankası Oldu

yapi-krediYapı Kredi, Çeşitlendirilmiş Ödeme Hakları (DPR) havale akımlarına dayalı seküritizasyon programı çerçevesinde, ilk 2 yılı anapara ödemesiz, 12 yıl vadeli, 75 milyon euro tutarında kredi sağladı.

Yapı Kredi'den yapılan açıklamada, geçtiğimiz ay gerçekleştirdiği 410 milyon dolarlık işlemin ardından 75 milyon euro daha temin eden Yapı Kredi'nin böylece 500 milyon doları aşan bir tutarla 2011 yılında ''en yüksek'' DPR seküritizasyonuna imza atan Türk bankası olduğu belirtildi.

Açıklamada, Fitch Kredi Derecelendirme Kuruluşu'ndan A- notu alan kredinin, yenilenebilir enerji projeleri ve enerji verimliliğini artırıcı proje finansman çalışmaları için kullandırılacağı, Yapı Kredi'nin bu işlemle Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası'nın (EBRD) genişletilmiş MidSeff (Mid-size Sustainable Energy Financing Facility- Sürdürülebilir Enerji Finansmanı) programına katılan ilk Türk bankası olduğu kaydedildi.

Yapı Kredi Üst Yöneticisi (CEO) Faik Açıkalın, konuya ilişkin değerlendirmesinde, küresel ekonomilerde devam eden belirsizliğe rağmen sağlanan bu uzun vadeli kaynağın, uluslararası piyasalarda Türkiye'nin geleceğine duyulan güvenin bir göstergesi olduğunu belirtti.

DPR seküritizasyonu çerçevesinde 2011 yılında en yüksek işlemi gerçekleştiren banka olduklarını ifade eden Açıkalın, ''2003 yılında başlattığımız DPR programında bugüne kadar 2,8 milyar dolar tutarında kaynak sağladık. Bu son işlem ise 12 yıllık vadesi ile program çerçevesinde temin ettiğimiz en uzun vadeli kredi olma özelliğini taşıyor'' dedi.

Yapı Kredi'nin doğanın korunması ve işletmelerin çevresel etkilerinin azaltılması yönündeki çalışmalara özel bir önem verdiğini belirten Açıkalın, haziran sonu itibarıyla yenilenebilir enerji projeleri için kredi taahhütlerinin 2,2 milyar dolara ulaştığını, bu alandaki liderliklerini temin ettikleri yeni kaynakla daha da güçlendireceklerini vurguladı.

Kaynak: Dünya