Bankaların Yüksek Oranda Dosya Masrafı Alamayacak

09/08/2012

Yargıtay, konut kredisi ve tüketici kredisi için tahsil edilen dosya masrafının iadesi talebini kısmi olarak reddetti. Kararla, bankaların aldıkları dosya masraflarının rayiç bedellere uygun olup olmadığı tespit edilerek, bankaların yüksek oranda dosya masrafı almasının önüne geçilmiş olacak.

Haberürk muhabiri Yasemin Güneri'nin haberine göre Yargıtay, konut kredisi ve tüketici kredisi için tahsil edilen dosya masrafının iadesi talebini reddetti. Yargıtay, verdiği kısmi ret kararında bankaların aldıkları dosya masraflarını kalem kalem açıklaması gerektiğine ve beyan edilen masrafların rayiç bedellere uygun olup olmadığının tesbit edilmesine hükmetti. Bu kararla, bankaların yüksek oranda dosya masrafı almasının önüne geçilmiş olacak.

Yargıtay'dan Dosya Masrafına Emsal Karar

Kimimiz ev sahibi olmak, kimimiz de ihtiyacımız için bankalara başvurup kredi çekiyoruz. Bankalardan konut kredisi ve tüketici kredisi çeken herkes bankalara 'dosya masrafı' adı altında bankanın belirlediği oranda para ödüyor. Yargıtay, dosya masrafı konusunda emsal bir karara imza attı. Yargıtay 13. hukuk dairesi, konut kredisi ve tüketici kredisi için tahsil edilen dosya masrafının iadesine karar veren yerel mahkemenin kararını bozdu. Yerel mahkeme, bankaların tüketiciyle anlaşarak bir dosya masrafı belirlemediğine dikkat çekerek alınan konut kredisi dosya masrafının iadesine karar verdi.

Dosyanın temyiz incelemesini yapan yargıtay, mahkemenin kararını kısmen bozdu. Yargıtay, dosya masrafı diye alınan paranın içinde zorunlu masrafların neler olduğunun ve miktarın tesbiti için bilirkişi raporu alındıktan sonra karar verilmesine hükmetti.

Kredide Dosya Masrafı Alınacak mı?

İşte, o karar; "Kredi verilmesi için gereken zorunlu masrafların neler olduğu konusunda ispat yükü bankaya aittir. Mahkemece, davalı bankadan bu yönde delilleri sorulduktan sonra, konusunda uzman bilirkişi ya da heyetinden kredinin kullanılması için zorunlu masrafların neler olduğunun ve miktarının tespiti için bilirkişi raporu alınması ve hasıl olacak sonuca göre bir karar verilmesi gerekirken bu yönler gözetilmeksizin eksik inceleme ile yazılı şekilde davanın kabulüne karar verilmesi usul ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir." Yargıtay'ın verdiği bu karar sonrası, mahkeme bilirkişi görevlendirecek. Banka dosya masrafı olarak yaptığı masrafları kalem kalem mahkemeye bildirecek. Bilirkişi, alınan dosya masrafını rayiç bedelle kıyasladıktan sonra çıkartacağı ortalama rakamı mahkemeye bilderecek. Mahkemenin vereceği yeni karar sonrası, bankaların tüketici ve konut kredilerinde alınan dosya masrafına ilişkin nihai kararını vermesi bekleniyor.

Kaynak: Habertürk