Yükselen Konut Kredisi Faizleri Nedeniyle Tüketici Daha Temkinli Davranıyor

20/02/2012

Konut Kredisi Faiz Oranlarının Yükselmesi Emlakçıları Azalan Konut Alıcılarını Kapma Yarışına Sürükledi

Konut Kredisi Faiz Oranlarının Yükselmesi, Emlakçıları Azalan Konut Alıcılarını Kapma Yarışına Sürükledi

Görele’de 2012′de inşaat sektörünün kıyasıya bir rekabetin içine girdiğini söyleyen Görhele Emlak Danışmanı Turhan Sinirlioğlu, konut kredisi faiz oranları artışından dolayı inşaat firmalarının azalan müşteriyi kapma yarışı içinde olduğunu belirtti. Yükselen konut kredisi faizleri nedeniyle tüketicinin daha temkinli olduğunu söyleyen Sinirlioğlu, Görele ve Giresun’un diğer ilçelerinde tüketicinin frene basmasıyla sektörde işlerin düştüğünü kaydetti.

Görhele Emlak Danışmanı Turhan Sinirlioğlu yaptığı değerlendirmede şu ifadelere yer verdi: “2011′de konut sektöründe Giresun ve özellikle Görele’de çok güzel satışlar yapıldı. Ancak son çeyrekte gözle görülür bir duraksama yaşandı. 2012 yılına girildiğinde ise konut kredisi faizlerindeki artış ve dünyadaki krizin etkisiyle bu rakam çok aşağılara düştü. Ülkemizde inşaat müteahhitleri artık planlamalarını daha kontrollü şekilde yapıyor. Yapım firmaları riske girmeyip ayağını yorganına göre uzatıyor. Ülkemizdeki ekonomik gidişatın bu güne kadar iyi olması bir anlam taşımıyor, Avrupa’daki, özellikle Yunanistan’daki krizden herkes etkileniyor. Vatandaş çok fazla temkinli davranıyor ülke olarak biz de etkileneceğiz diye korkuyor. Görele’de bu sektördeki herkes bu yıl az sayıdaki müşteriyi kapmak için ciddi bir rekabet içine girdi. Doğru finansal koşulları sunan güçlü yapım firmaları burada kazançlı çıkıyor. Müşterilerine bankasız alternatif ödeme seçenekleri sunabiliyor. 60 ay vade yapan firmalar var. Nakit akışını ayarlayamayan inşaat firmaları binalarını bitirmekte sıkıntıya giriyor. Ürkek durumda olan tüketici haliyle projeden ya da inşaat halindeki daireyi almayı yerine bitmiş daireyi almaya tercih ediyor.”

Görele’de alt gelir gruplarında yaşayanların artık daire alamadığına da değinen Görhele Emlak Danışmanı Turhan Sinirlioğlu, satın almaların üst gelir gruplarında yaşayanlar tarafından yapıldığını belirtti. Sinrlioğlu, “En düşük daire fiyatının 100 bin liradan başladığı günümüzde aylık geliri 1000 liranın altında olan vatandaşın ev sahibi olma hayali bitti. Görele’de daire satışları şu an en az iki maaşlı insanlara yapılıyor. Çift maaşlı aileler konut kredisi kullanarak daire alıp, bir maaşı konut  kredisine bağlıyorlardı. Konut kredisi faiz oranları artışı ve gelecekteki tedirginlik böyle düşünenleri de engelledi. Sanıyorum Türkiye’de inşaat sektöründe istenen hız dünyada kriz tamamen bitmeden yakalanamaz. İnşaatın ülkemizde lokomotif güç olabilmesi için mutlaka konut kredisi faiz oranlarının makul seviyede olması gerekir. Satışların düşmesi bankaları da etkiledi. Topladıkları mevduatları satamayan bankalar son günlerde birer ikişer faizleri yavaş yavaş aşağıya çekmeye başladı. Bankalar biraz daha fedakarlık yapmalı. Çok büyük karlar yerine aza kanaat etmeli. Faiz oranları makul olmalı ki insanlar konut kredisi kullansın. O zaman işler normale döner.” dedi.

Kaynak: Cihan