Yunanistan'da Bankalar Yeni Kredi Vermiyor

27/06/2013

Yunanistan'da bankalar yeni kredi vermiyor ve eski krediler için de yeni düzenleme yapmıyor" dedi.

Yunanistan'da ekonomik kriz nedeniyle esnaf vergi ve kredilerin altından kalkamazken, başkent Atina'da halk, dini nikah yerine masrafı azaltmak için belediye nikahını seçiyor.

Başkentte yıllardır çantacılık yapan Buduris Nikos, ekonomik durgunluk nedeniyle son zamanlarda yaşam koşullarının daha da zorlaştığını belirterek, "Bazılarımız hala dayanıyor ve dükkanlarını kapatmıyor ancak hiçkimse yarınını bilemiyor. Vergilerimiz çok ağır. Bankalar yeni kredi vermiyor ve eski krediler için de yeni düzenleme yapmıyor" dedi.

Ülkelerinde üretim durduğu için diğer ülkelerle ekonomik rekabet imkanlarının kalmadığını anlatan Nikos, gelecekte durumun daha iyi olmasından ümitli olmadıklarını, kendilerini çok daha kötü günlerin beklediğini ifade etti.

Tuhafiyeci esnafı Hristopulos Dimitris de hükümetin, çalışanların ve emeklilerin maaşlarından yaptığı kesintinin ardından halkın artık çarşı pazara çok önemli ihtiyaçları haricinde çıkmadığını dile getirerek, son zamanlarda çok sayıda dükkanın kapandığına dikkati çekti.

Dini Nikah Azaldı

Halkın son dönemde ucuz olması nedeniyle kilise nikahı yerine belediye nikahını tercih ettiğini belirten esnaf, halkın gelinlik dışındaki dini nikah masraflarını karşılayamadığını belirtti. Hatta bazı bebeklerin vaftiz törenleriyle nikahların birleştirildiğini ifade eden mağaza sahipleri, işlerinin azalmasının yanında ülkede dini nikahın da azalmasının üzücü ve endişe verici olduğunu kaydetti.

İşyeri Sayısı Azalıyor

Yunanistan Ticaret  Genel Sekreterliği, ülkedeki tüm ticaret odalarının verilerine dayanarak verdiği bilgilerde  geçen yıl 45 bin 23 işyerinin kapandığını ve sadece 40 bin 179'unun yeniden açılabildiğini açıkladı.

Ayrıca, Ticaret Genel Sekreterliği, özellikle orta çaplı sanayi alanında faaliyet gösteren işyerlerinin büyük darbe aldığını  belirterek sadece Atina, Selanik ve Pire'de geçen yıl 2 bin 994 orta çaplı esnafın dükkanını kapattığını buna karşılık sadece bin 774 yeni işyerinin açıldığına dikkat çekti. Küçük işletmeleri temsil eden GSEVEE verilerine göre ise geçen yılın son 6 ayında yılın ilk yarısına oranla işletmelerde yüzde 82 kötüleşme gerçekleşti. Yine aynı verilere göre yaklaşık 170 bin küçük işletme, yıl sonuna kadar kapanma tehlikesiyle karşı karşıya.

Kaynak: Anadolu Ajansı