Yüzde 25′lik Kredi Artış Sınırlamasının Kaldırılması Gündemde

29/08/2011

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek Yüzde 25′lik Kredi Artış Sınırında Israrcı Olmanın Uygun Bir Dönem Olmadığını Belirtti

b11.Merkez Bankası‘nın bu hafta yaptığı Para Politikası Kurulu toplantısında faiz indirimine mola verirken, Kasım ayında cari açık ve ekonomideki aşırı ısınmaya önlem için getirilen yüzde 25′lik kredi sınırlamasının da kaldırılması gündemde.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Yüzde 25′lik artış sınırında ısrarcı olmanın çok makul olmadığı bir dönemdeyiz” dedi.

Bundan birkaç ay önce aşırı ısınmadan bahsedildiğini hatırlatan Şimşek, “Şimdi buzul çağına girdik mi diye tartışmalar yaşanıyor. Kredi genişlemesinin makul seviyelere çekilmesi doğru bir hedefti. 2011′in ilk iki çeyreğine bakınca istihdam artıyor, güven veren istikrarlı bir hükümet var. Vatandaş da, yatırımcı da kredi talep ediyor. Biz ise biraz yavaşlayın dedik. Belirsizlikler kredi talebini ve arzını etkileyecek” dedi.

Yerli ara malı üretimi için vergi teşvikinin gündemde olduğunu söyleyen Şimşek, “Yeni bir teşvik sistemi uygulamaya konsa ve vatandaş yatırıma başlasa o yenilerden de yararlanabilecek. Spesifik ürünlerde üretimi teşvik edecek yaklaşıma gireceğiz” dedi.

Kamu Finansman Dengelerimiz Güçlü

Şimşek ekonomideki son gelişmelerle ilgili şunları söyledi: “Ekonomimiz finans sektörüyle ticaretteki konumuyla dünyaya entegredir. Kaygıların Türk tüketiciyi etkilemesi doğal. Burada önemli olan dalganın boyutu. Makro göstergelere bakınca kamu borç stoğunun ve bütçe açıklarının milli gelire oranı aşağı trendde. Kamu finansman dengelerimiz güçlü ve iyileşmeye devam ediyor.” Şimşek, cep telefonları üzerindeki verginin de düşürülebileceğini belirtti.

Kaynak: Kanal D