Yüzde 4 Kredi Kapatma Komisyonu Alan Bankalar

09/05/2013

Bankalar geçmişteki yüksek maliyetlerle bugünkü düşük maliyetleri revize etmek isteyenlerin üzerine yeniden yüzde 4 gibi kredi kapatma komisyonu koymaya başladılar.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan , bazı bankaların, gelinen düşük faiz oranları seviyelerini müşterilerine yansıtmadığını belirterek, “Bankalar bu işi henüz kavrayabilmiş değil. Hâlâ eski alışkanlıklarına devam etmek istiyorlar” dedi. Forum İstanbul ’un 2. gün açılışının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan ve bankacılık sistemini etkin bir denetim için uyaran Çağlayan, faiz oranlarındaki düşüşün kredilere yeterince uygulanmadığına işaret etti. Çağlayan, “Bankalar eski yüksek kârlara devam etmek istiyorlar ve faizlerdeki düşüşü kredilere yansıtmıyorlar” dedi.

Türkiye ’nin elde ettiği faiz avantajının bankacılık sistemi tarafından vatandaşa etkin olarak yansıtılması gerekirken, vatandaştan ‘kredi kapatma komisyonları’ talep edildiğini hatırlatan Çağlayan, “Yeni bir hastalık başladı. Bankacılık sistemi şu anda gidip geçmişteki yüksek maliyetlerle bugünkü düşük maliyetleri revize etmek isteyenlerin üzerine yeniden yüzde 4 gibi kredi kapatma komisyonu koymaya başladılar. Bu hiçbir şekilde etik de değildir ahlaki de değildir. Bu bankaların adı bende var. Bu bankaları ahlaki davranmaya davet ediyorum” çağrısında bulundu. Konut kredileri için mevcut yasalarda bir tavan bulunduğunu söyleyen Çağlayan, “Bir tasarımızın içine bununla ilgili bir madde koyarak bu alanı bankacılık sisteminin keyfine bırakmayacağız. Bir kısıt getiriyoruz” dedi.

Kaynak: Radikal