Ziraat Bankası Hakkında Kredi Kartları Usulsüzlüğü ile İlgili Soruşturma Başlatıldı mı?

05/03/2014

CHP'li Oran, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına "Ziraat Bankası üzerinden binlerce sahte hesap açıldığı, bu hesaplara binlerce sahte kredi kartı tanımlanarak kredi kartları usulsüzlüğü yapıldığı ve yüz milyonlarca liralık yolsuzluk yapıldığı bilgisi kamuoyuna yansımıştır" konusuyla ilgili soru önergesi sundu

CHP'li Oran, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına sunduğu soru önergesinde, "İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturmada, Türkiye'nin üç kamu bankasından biri olan Ziraat Bankası üzerinden binlerce sahte hesap açıldığı, bu hesaplara binlerce sahte kredi kartı tanımlanarak kredi kartları usulsüzlüğü yapıldığı ve yüz milyonlarca liralık yolsuzluk yapıldığı bilgisi kamuoyuna yansımıştır" dedi.

Oran, Babacan'a şu soruları yöneltti:

"Konuyla ilgili gerekli yasal incelemeleri yaptırdınız mı? Yaptırdıysanız bu incelemelere göre kaç tane sahte kredi kartı basılmıştır? Bu kartlar kimlere tahsis edilmiştir? Söz konusu kartlarla yapılan harcamaların tutarı ne kadardır?

Bir kamu bankası olan Ziraat Bankası'ndaki kredi kartları usulsüzlüğü ile ilgili soruşturma başlatılmış mıdır? Usulsüzlüğe karışan kamu görevlileri hakkında herhangi bir inceleme, soruşturma yapıldı mı, yapıldı ise sonucu ne olmuştur, kimler hakkında hangi idari, adli işlemler tesis edilmiştir?

Her bir karttan ne kadarlık ödeme yapılmıştır? Oluşan kamu zararının toplam meblağı kaç TL'dir, bu paranın tahsili için girişimde bulundunuz mu? Oluşan zararın ne kadarlık bölümü ilgililere rücu edildi, zararın ne kadarı tahsil edilebildi?"

Söz konusu usulsüz işlemler BDDK tarafından incelendi mi? BDDK incelemesi için girişiminiz oldu mu?

Bugüne kadar bu konuda inceleme, araştırma, soruşturma yapılmamış ise gerekçesi nedir? Siz bu konuda talimat vermeyecek misiniz?

Söz konusu kredi kartlarının üyesi olduğunuz AKP'ye ve hükümete yakın isimlere dağıtıldığı iddiası doğru mudur? Bu kartları kullanan gerçek ve tüzel kişilerin listesi nedir?

Kaynak: Anka