Ziraat Bankası Konut Kredisi Yapılandırma Faiz Oranlarını Düşürdü

22/11/2016

Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, bankadan daha önce konut kredisi kullanmış müşterilere, 1,09 aylık faiz oranı ile yapılandırma fırsatı tanındığını açıkladı.

Ziraat Bankası konut kredisi yapılandırma faiz oranlarını düşürdü. Banka Genel Müdürü Hüseyin Aydın, bankadan daha önce konut kredisi kullanmış müşterilere, 1,09 aylık faiz oranı ile yapılandırma fırsatı tanındığını açıkladı.

Konuyla ilgili Anadolu Ajansı'na açıklamalarda bulunan Aydın, 2017 yılından ümitli olduklarını, bu beklenti doğrultusunda konut kredsi faiz oranlarında indirime gittiklerini belirtti. Aydın, konut faiz oranlarının yeni bir konut alımları için geçerli olduğunu, ancak geçmişte daha yüksek faiz oranı ile kredi kullanmış, borçlarını düzenli ödemiş müşterilerin yeni faiz oranlarından yararlanmak için yapılandırma talebinde bulunduklarını açıkladı. Aydın;

"Yapılandırmadan kastettiğimiz ödemelerini yerine getiremeyenler için yapılan bir şeydi. Şimdi gelecek konusunda olumlu bakış açısında olduğumuz için farklı bir uygulamayı hayata geçireceğiz. Daha önceden kullanılmış konut kredilerinde ara bir yol izleyeceğiz. Yeni konut kredileri için sunduğumuz % 0,88 faiz oranı kadar düşük olmayacak ama ara bir faiz oranıyla yeniden yapılandırma imkanı sunacağız. Bankamızdan daha önce kullandığı konut kredisi borcunu yapılandırmak isteyen müşterilerimize %1,09 aylık faiz oranı uygulayacağız. Ayrıca Merkez Bankası, kredi kartı faiz oranını, 1 Ocak’tan itibaren Türk lirası için 2,05’ten 1,84’e düşürdü. Biz de banka olarak kredili mevduat hesabı (KMH) ve kredi kartı faiz oranını yüzde 1,65’e indirdik. Bu müşterilerimizin lehine bir durum olduğu için hemen uygulamaya geçiyoruz. Daha fazlasını yapmamız gerektiğinde banka olarak ülkemizin ve müşterilerimizin çıkarını hep bilançomuzun önünde tuttuk, tutmaya devam edeceğiz. Her zaman dediğimiz gibi Türkiye bizim için bir ülkeden daha fazlası."

Kredilerin İkinci Üçüncü Eli Olabiliyor

Hüseyin Aydın, Ziraat Bankası'nın İstanbula inşa edilen üçüncü havalimanına 1 milyar 480 milyon avro, Yavuz Sultan Selim Köprüsüne 328 milyon dolar kredi sağladığını anımsatarak, "Bu kredileri satın almak isteyenler var. Bu aslında bilinen bir şey ama anlaşma gerçekleşirse bu büyük projelerde Türkiye'de ilk uygulama olacak." dedi.

Ziraat Bankası'nın Türkiye'nin çok önemli projelerine finansman sağladığını belirten Aydın, bankaların sunduğu kredilerin yeniden satışının Türkiye dahil birçok ülkede uygulandığını, bu durumun yüksek tutarlı kredilerde çok sık yaşanmadığını, ayrıca bu durumun ülkeye olan güvenin bir çeşit teyidi olması itibarıyla da önemli olduğunu söyledi. Aydın, Türkiye'nin menkul kıymetleştirme yapadaığını, bu işi en iyi Amerika'nın yaptığını belirtti. Sermaye piyasalarının gelişmesi gerektiğini vurgulayan Aydın, ekonominin ihtiyaç duyduğu fonların vadesinin uzatılabilmesi açısında da bu konunun özellikle, tasarrufun kıt ve yatırım araçlarının az sayıda olduğu ülkemizde çok önemli olduğunu belirtti.

Aydın; 'Bu yalnızca söylemekle de olmuyor, bir süreç meselesi. Türkiyedeki ticaretin büyük bir bölümünü bankacılık kesimi taşıyor. Bu yöntemle verilen kredi tekrar satılıyor. Mesela mortgage kredilerinde de oluyor. Menkul kıymetleştirebiliyorsunuz, bu tür kredilerin ikinci, üçüncü eli olabiliyor. Ziraat Bankasının proje finansmanı olarak sunduğu bazı kredilerle ilgili ikinci el talepleri var. Bu anlaşmaları yapmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz." diye konuştu.

Anlaşmaların gerçekleşmesi halinde Türkiyede ilk defa büyük projelerde kredilerin yeniden satışının söz konusu olacağını vurgulayan Aydın, "Büyük projeler açısından bu olumlu bir şey. Onu sattığımız zaman elimizde bir likidite oluşacak. Bu likidite oluştuğunda hem kredi faiz oranları düşecek, hem reel sektörün krediye erişimi kolaylaşacak, hem de yeni projeler için kaynak bulmuş olacağız." dedi.

Kaynak: Anadolu Ajansı