Ziraat Bankası'nın 9 Aylık Net Karı 1.5 Milyar TL

16/11/2011

Ziraat Bankası'nda krediler yüzde 22 artışla 12 milyar 733.7 milyon TL'ye çıktı

Ziraat Bankası'nın net karı 2011 yılının 9 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 46 azalışla 1 milyar 489.2 milyon TL düzeyinde gerçekleşti. Kredilerin yüzde 22 artışla 12 milyar 733.7 milyon TL'ye çıktığı yılın 9 aylık döneminde menkul kıymetler portföyünde yüzde 5 daralma yaşandı.

Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, bankanın 3. çeyrekte nakdi kredilerde yüzde 3 artış ve menkul kıymetler portföyünde yüzde 5 daralma sonucunda toplam aktiflerinde yüzde 3 küçülme ile dengeli bir bilanço yönetimini tercih ettiklerini ve suretle bilanço optimizasyonunu hedeflediklerini bildirdi.

Ziraat Bankası 2011 yılı 3. çeyrek sonuçlarını açıkladı. Buna göre Ziraat Bankası'nın net karı 2011 yılının 9 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 46 azalışla 1 milyar 489.2 milyon TL düzeyinde gerçekleşti. Geçen yıl aynı dönemde 2 milyar 733.2 milyon TL düzeyinde gerçekleşmişti.

Kredilerin yüzde 22 artışla 12 milyar 733.7 milyon TL'ye çıktığı yılın 9 aylık döneminde bireysel krediler yüzde 27 artışla 6.4 milyar TL, tarımsal krediler yüzde 36 artışla 5.1 milyar TL, ticari krediler yüzde 6 artışla 983.3 milyon TL'ye ulaştı.

Yılın 3. çeyreğinde banka kredileri bir önceki çeyreğe göre yüzde 3 artıla 1 milyar 780.6 milyon TL düzeyinde gerçekleşti. Ziraat Bankası'nın 3. çeyrek karı ise bir önceki döneme göre yüzde 6 artışla 471 milyon TL oldu.

Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın yaptığı açıklamada, bankanın 3. çeyrekte nakdi kredilerde yüzde 3 artış ve menkul kıymetler portföyünde yüzde 5 daralma sonucunda toplam aktiflerinde yüzde 3 küçülme ile dengeli bir bilanço yönetimini tercih ettiklerini ve suretle bilanço optimizasyonunu hedeflediklerini belirtti.

Tarım Sektörüne Desteğe Devam Ettik

Dokuz aylık dönemde kur etkisi hariç yıllık yüzde 25 kredi büyüme hedefi ile uyumlu olarak toplam nakdi kredi stoğunda yüzde 20.1 büyüme kaydettiklerini belirten Aydın, nakdi kredilerdeki büyümelerinin sektör ortalamasının altında olmasına karşın bankanın ana misyonu olan tarım ve tarıma dayalı sanayiye destek vermeye, en yüksek kredi büyümesini bu sektörde gerçekleştirerek devam ettiklerini dile getirdi. Aydın, "Bunun özellikle Türkiye'de tarım ve tarıma dayalı sanayinin gelişmesi ve ekonomik büyümeye daha fazla katkı sağlaması yolunda önemli olduğunu düşünüyoruz" dedi.

Özkaynak Yönetimi Önemli

Ziraat Bankası'nın ana yönetim stratejisi olan sürdürülebilir karlılık ve verimlilik içinde büyümeyi hedeflediğini belirten Aydın, açıklamalarına şöyle devam etti:

"Net karımız, Eylül sonu itibariyle 1 milyar 489 milyon TL olarak gerçekleşmiştir. Karlılık, özkaynak yönetiminde önemli bir husustur. Özellikle yüzde 15 seviyelerinde olan sermaye karlılığımızı geliştirmek önümüzdeki önemli gündem maddeleri arasında yer almaktadır. Sürdürülebilir özkaynak büyümesini sağlıklı aktif büyümesinin bir gereği olarak görüyoruz. 2010 sonu itibariyle yüzde 4.3 olan net faiz marjımız, Eylül sonu itibariyle yüzde 3.6 olarak gerçekleşmiştir. Net faiz marjının yanı sıra Bankanın karlılığında önemli bir rol oynayan faiz dışı gelir/gider yönetiminde önemli iyileştirmelerin yapılmasına yönelik çalışmalarımız devam etmektedir."

Etkin Kaynak Maliyeti Yönetiminde Önemli Mesafe Alındı

Etkin kaynak maliyeti yönetiminde önemli bir mesafe alındığına ve kaynak çeşitliliğini artırmak yönünde çalışmalara başlandığına dikkat çeken Aydın, "Kaynak çeşitliliği ve derinliği, maliyet ve faiz riski yönetiminde oldukça önemli bir etkiye sahip olması nedeniyle önem verdiğimiz konular arasında yer almaktadır. Bu yönde, farklı alanlarda çalışmalar başlatılmış bulunmaktadır. Ayrıca, Bankamız, müşterilerine sunmakta olduğu ürün ve hizmetlerini tasarrufu da teşvik edecek şekilde zenginleştirmeyi hedeflemektedir. Bu özellikle, bizim gibi tasarrufun kıt bir kaynak olduğu büyüme ülkelerinde önem arz etmektedir" ifadelerini kullandı.

Değişim Projesini Başlattık

Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, bireyselden kurumsal bankacılığa geniş bir müşteri segmentine değer öneren evrensel ve dengeli bir bankacılık anlayışını esas kılmak amacıyla; sektörün en iyi uygulamalarının dikkate alındığı, Bankanın vizyon ve misyonu ile uyumlu bir değişim ve dönüşüm projesine başlandığını, ancak bunu da Ziraat Bankası'nın onu "Ziraat" yapan değerlerini koruyarak gerçekleştirmeyi hedeflediklerini belirtti. Aydın açıklamalarını şöyle sürdürdü:

"Altyapı ve organizasyonu, kuvvetler ayrılığı prensibi doğrultusunda müşteri odaklı olarak yeniden düzenliyoruz. İnsanı ön plana alan yönetim anlayışımız ile müşteri odaklılığın yanı sıra çalışanın teşvik edilip ödüllendirildiği bir insan kaynağı yönetimini hedeflemekteyiz. Yaygın şube ağı ve diğer dağıtım kanallarının sağladığı müşteri ilişki yönetim imkanlarını en iyi şekilde kullanarak; ülkeye ve Ziraat Bankası'na değer katan bir yönetim anlayışını esas kılma çabası içinde olacağız" dedi.(ANKA)

Kaynak: Anka