« Haberler

Bankaların Konut Kredisi Faiz Oranları Düşer mi?

05/09/2018

Konut faiz indiriminin bankalar değilde konut firmaları bünyesinden yapılması vatandaş tarafından büyük hayal kırıklığı ile karşılandı. İkinci el konut almak isteyen milyonlarca vatandaş hayal kırıklığına uğradı. Peki bankaların konut kredisi faiz oranları düşer mi?

Anımsanacağı gibi 10 Mayısta Ziraat Bankasının öncülüğünde HalkBank ve VakıfBank’ın da katılımlarıyla %0.98’lik konut kredisi faiz indirimi kampanyası uygulanmıştı. Cazip kampanyanın 2 Temmuzda son bulması ile tüm bankaların konut kredisi faiz oranları hızla artmaya başladı. En düşük konut kredisi faiz oranı yine kamu bankalarının uyguladığı %1.38’e yükselmiş, bankaların konut kredisi faiz ortalaması da %1.70 seviyelerine gelmişti.

Temmuz ayı sonrası yeni bir konut kredisi kampanyası beklenirken kur krizi kendini göstermeye başladı. Kurda yaşanan yükseliş kredi maliyetlerini de risklerini de arttırdı. Durum böyle olunca beklenen konut kredisi faiz indirimi büyük uğraşlar sonunda konut sektörünün uyguladığı kendi bünyelerinde verilen %0.98’lik kampanyaya dönüştü.

Bankaların konut kredisi faiz oranları da her geçen hafta katlanarak artmaya başladı. Bugün itibari ile bankaların güncel konut kredisi faiz oranları %2.27 seviyesine ulaştı. En düşük konut kredisi Ziraat Bankasının uyguladığı %1.67 olurken, en yüksek konut kredisi ICBC’nin uyguladı %3.30 faiz oranını ulaştı. Bir çok bankanın faiz oranı %3 ve üzerine taşındı.

Konut Kredisi Faiz Oranları Düşer mi?

Uzmanların görüşlerine göre konut kredisi faiz oranlarının doğal süreç içerisinde düşmesi için kurda yaşanan yükseliş ve dalgalanmanın düzelerek eski seyrine gelmesi gerekmektedir. Yani Dolar, Euro ve Altın eski fiyatlarına geri dönmeden konut kredisi faiz oranlarının da tekrar eski rakamlarına dönmesi beklenmiyor.

Ayrıca temmuz ayında bankaların konut kredisi faiz indiriminin sona ermesinden sonra tekrar faiz indirimi yapılması ihtimali de son kampanya ile oldukça azaldı. Bankalar üzerinden yapılması beklenen konut kredisi faiz indiriminin bu sefer konut sektörü üzerinden yapılması ile bankalar için yakın zamanda bir kampanya yapılması beklentisi son buldu.

Kaynak: KrediPazarı
Full version ©2015 KrediPazarı. Her hakkı saklıdır