Enflasyon ve Politika Faizlerinde Yükseliş Bekliyor

08/07/2020

Haziran ayında enflasyon rakamlarının beklenti üzerinde gelmesi ile Goldman Sachs, Türkiye için yıllık enflasyon tahminini %11,3'ten %11,7'ye yükseltti. Para politikası faizlerinin ise sıkılaşabileceği öngörüsünde bulundu.

Goldman Sachs yayımladığı raporda, yüksek enflasyon tahmini ile brüt rezervlerdeki düşüş göz önüne alındığında ve TL'deki volatilitenin yeniden artmasının beklenildiği 2020'nin ikinci yarısında, TCMB'nin para politikasında sıkılaşmaya gideceğini öngördü.

Kurum, Türkiye için yıllık enflasyon tahminini %11,3'ten %11,7'ye yükselttiğini açıkladı.

Raporda, Türkiye'de manşet enflasyonun Mayıs ayında %11,4'ten Haziran ayında %12,6'ya yükseldiği ve %12 olan beklentinin üzerinde gerçekleştiği belirtilerek, çekirdek enflasyonun ise beklentilere uygun olarak yıllık bazda %10,3'ten %11,6'ya yükseldiği kaydedildi. Enflasyondaki bu artışın genele yayılmış olduğu vurgulandı.

Kurumun yayımladığı rapora göre, ulaştırma enflasyonundaki yıllık %6,7'den %11'e artışın enflasyonda ana itici güç olmasına ve genel enflasyon oranına %0,65 puan katkıda bulunmasına rağmen, bunun sadece yarısı yüksek yakıt fiyatlarından kaynaklandığı belirtildi. Taşıt ve ulaştırma hizmetleri alt kategorilerindeki enflasyon oranların da keskin bir artış gösterdiğine dikkat çekildi.

Banka, kapasite kısıtlamalarının negatif arz şoku oluşturduğunu, pandeminin belli ürün grupları için talebi artırdığını ve daha da önemlisi fiyat belirleyenlerin fiyatlarını ekonominin iki aylık kapanma sonrası Haziran'da açılması ile birlikte ayarladıklarını ve bu gelişmelerin kombinasyonunun da enflasyonun beklenenden yüksek çıkmasına yol açtığını kaydetti.

Enflasyonun beklentilerinden yüksek çıkmasının ardından, Goldman yıl sonu enflasyon tahminini yıllık %11.3'ten %11.7'ye çıkardığını kaydetti. Bu seviye %7.4 olan TCMB'nin yıl sonu tahmininin ve %9.6 olan beklentiler konsensusunun oldukça üzerinde.

Banka, yüksek enflasyon tahmini ve TL'de volatilitenin muhtemelen artacağı yönündeki görüşünün yanında brüt rezervlerdeki düşüş de dikkate alındığında para politikasının 2020 yılının ikinci yarısına sıkılaştırılacağı tahmininde bulundu.

Kaynak: Dünya