Merkez Bankası Haziran Ayı Fiyat Gelişmeleri Raporunu Açıklandı

06/07/2020

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Haziran ayı fiyat gelişmeleri raporunu açıkladı. Raporda enerji fiyatlarından kaynakları enflasyonda artış gözüldüğü belirtildi.

Tüketici fiyatları Haziran ayında %1,13 oranında artmış, yıllık enflasyon 1,23 puan yükselerek %12,62 olmuştur. Enerji fiyatları uluslararası petrol fiyatlarındaki toparlanmaya bağlı olarak artarken gıda yıllık enflasyonu yatay bir seyir izlemiştir. Temel mal enflasyonu tüm alt gruplarda yükselirken, hizmet enflasyonu normalleşme sürecinin etkilediği kalemler öncülüğünde artmıştır. Bu görünüm altında B ve C göstergelerinin yıllık enflasyonu ve eğilimi yükselmiştir.

Haziran ayında tüketici fiyatları %1,13 oranında artmış ve yıllık enflasyon 1,23 puan yükselerek %12,62 olmuştur. Bu dönemde B ve C endekslerinin yıllık değişim oranları sırasıyla 0,74 ve 1,32 puan artarak %11,95 ve %11,64 olarak gerçekleşmiştir.

Enerji grubu fiyatları Haziran ayında %2,62 oranında artmıştır. Bu dönemde uluslararası petrol fiyatlarındaki toparlanmaya bağlı olarak akaryakıt ve tüpgaz fiyatları sırasıyla %6,59 ve %3,58 oranında yükselmiştir. Ayrıca bu dönemde şebeke suyu fiyatları %1,75 oranında artış kaydetmiştir. Bu gelişmeler ile enerji yıllık enflasyonu 3,89 puan yükselerek %9,12’ye ulaşmıştır.

Hizmet fiyatları Haziran ayında %2,09 oranında artmış, grup yıllık enflasyonu 0,48 puan yükselişle %11,76 olmuştur. Yıllık enflasyon kira dışındaki alt gruplarda artmış, en belirgin yükseliş ulaştırma grubunda kaydedilmiştir. Ulaştırma hizmetlerinde normalleşme süreci ile birlikte uçak bileti (%12,39) ve şehirlerarası otobüs ücretlerindeki (%23,52) artışlar öne çıkmıştır. Kapasite sınırlamasına tâbi olan lokanta-otel grubunda, gerek yiyecek ve içecek hizmetlerinde gerekse konaklama hizmetlerinde fiyatlar yükselmiştir. Diğer hizmetler grubunda ise eğitim ve paket turlar ile berber ve kuaför hizmetleri fiyatlarındaki artışlar dikkat çekmiştir. Haberleşme hizmetleri fiyatlarındaki artışta posta hizmetleri, telefonla görüşme ve internet ücreti öne çıkmıştır. Kira yıllık enflasyonunda yavaşlama eğilimi bu dönemde de devam etmiştir.

Kaynak: KrediPazari