15 Yıl Vadeli Konut Kredisinde En Uygun Faiz Hangi Bankada?

20/01/2020

Konut kredisi faiz oranları düşmeye devam ederken vade süreleri de artmaya başladı. Peki 15 yıl vadede en uygun konut kredisi faizi hangi bankada?

Bankaların konut kredisi faizleri son geçen yılın ikinci yarısından itibaren hızla düşmeye devam ediyor. Bankalardan faiz indirimleri ve kampanyalar arka arkaya geliyor. Bu kapsamda rekabette öne çıkmak isteyen bankalar vade sürelerinde faizlerinde veya sigortalı ürünlerinde farklılıklar yaratıyor.

Son altı aya kadar hemen her bankada konut kredisi vadesi azami olarak 10 yıl ile sınırlıydı. Bazı bankalar 25 yıl ve 20 yıla kadar vadeli konut kredisi kullandırıyor olsada faiz oranlarının yüksekliğinden dolayı cazip olamayordu.

Konut alımını kolaylaştırmak ve kira öder gibi konut kredisi ödenmesi amacıyla kamu bankaları vadelerini 15 yıla çıkarken faiz oranlarında da farklılığı gitmedi. Ziraat Bankası, HalkBank ve VakıfBank güncel olarak 15 yıl vadeye kadar %0.99 faiz oranı ile konut kredisi kullandırıyor. Kredinin yıllık maliyet oranı %12 ile enflasyon ve reel faizlere nazaran oldukça cazip seviyede yer alıyor.

Konut Kredisi Hesaplama

Kamu bankalarından 100.000 TL tutarda 15 yıl vadeli konut kredisi hesaplama gerçekleştirildiğinde kredinin aylık taksitleri 1.200 TL oluyor. Kredinin 15 yıl vade sonunda geri ödemesi toplamı da 215.000 TL’ ye karşılık geliyor.

Kaynak: KrediPazari