20 Bin Kişi Faizsiz Konut Kredisinden Yaralanacak

28/03/2017

Şehit ailelerine yönelik konut kredisi hesaplama, memur maaşlarında yapılan taksit oranı dikkate alınarak belirlenecek.

TOKİ, şehit aileleri ile geride kalan dul ve yetimlerine verilecek faizsiz konut kredisi için çalışma başlattı. Bu doğrultuda harp ve vazife malullerini kapsaya yönetmelik Resmi Gazete’de yayımlandı.

İstedikleri Yerden Konut Alabilecekler

Faizsiz konut kredisi hakkından yararlanmak isteyen şehit yakınları, Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan hak sahibi olduğuna dair belge alarak Ziraat Bankası’na kredi başvurusunda bulunabilecek. Faizsiz konut kredisi çekerek ev sahibi olmak isteyenler için herhangi bir kısıtlama bulunmuyor. Şehit aileleri faizsiz konut kredisi kullanarak istenilen bölgede ve büyüklükte ev sahibi olabilecek.

Ödenmesi Planlanan Kredi Tutarı

Şehit yakınlarına ödenmesi planlanan kredi tutarı, Devlet İstatistik Enstitüsü tarafından belirleniyor. Kredi miktarı 2017 için 102 milyon TL’ye yükseltildi.

20 Bin Kişi Faizsiz Konut Kredisinden Yaralanacak

Konut kredisinin geri ödemesi, şehit yakınlarına verilen maaşın 1/4’i tutarında olacak ve kredinin vade süresi esnek olacak. Kredi için herhangi bir faiz işlemi uygulanmayacak. Fakat kredi başvurusu yapıldığında tek sefere mahsus olmak üzere hak sahibinden yüzde 1 oranında dosya masrafı alınacak. 2017 yılı içinde yaklaşık 20 bin kişinin bu haktan faydalanması bekleniyor.

Şehit ailelerine yönelik konut kredisi hesaplama, memur maaşlarında yapılan taksit oranı dikkate alınarak belirlenecek. Bu kredinin vade sayısı bulunmuyor. Borcun tamamı bitene kadar şehit yakınlarına hak tanınıyor. Ayrıca şehit yakınları istediği bölgeden ve büyüklükteki evi tercih etme hakkına sahip olabilecek.

Şehit Yakınlarına Kamuda İş Fırsatı

Buna ilaveten tazminat ve faizsiz konut kredisi hakkından faydalanan şehit yakınlarından birisi, kamuda istihdam edilecek. Bu konuya ilişkin gerekli düzenlemelere devam ediliyor.

Kaynak: Ekonomi 24