20 Milyon Konut İhtiyacı Olacak

05/07/2019

Konut talebinin bir senedir azaldığını ve inşaat başlangıçlarının düştüğünü belirten Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği (TÇMB) Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir talebin yeniden artacağını ifade ederek ‘‘Önümüzdeki dönemde ülkemizde 20 milyon konut ihtiyacı söz konusu olacaktır’’ dedi.

Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği (TÇMB) Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, çimento sektörünün ilk yarıdaki ihracatının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 46 artışla 444 milyon dolara ulaştığını belirterek, "Çimento sektörü ilk yarıdaki bu ihracat artışıyla nefes almıştır." dedi.

Özdemir, yılın ilk 4 ayında çimento üretiminin %33, iç satışların %41 azaldığını kaydederek, "2018 yılının ilk 4 ayında mevsim normallerinin üstünde sıcak bir kış geçirilmesiyle satışlar beklenenden fazla artış göstermişti. Ancak bu yıl mevsimselliğin getirdiği olumsuz durum ve geçen yılın son 5 ayında görülen küçülmenin etkisiyle, çimento iç satışlarındaki daralma devam etmiştir." diye konuştu.

İç satışların konut kredisi faiz oranlarının da etkisi ile 12 aydır küçüldüğünü dile getiren Özdemir, konut sektörünün daraldığını, inşaat harcamalarının yılın ilk çeyreğinde reel olarak %16 düştüğünü aktardı.

Özdemir, yılın 5 ayında 2018'in aynı dönemine göre konut satışlarının %20 azalarak 423 bin adet düzeyine gerilediğini ifade ederek, ilk çeyrekte belediyeler tarafından verilen yapı ruhsatlarında daire sayısının ise yüzde 46 azaldığını bildirdi.

Bu verilerin çimento satışlarını olumsuz etkileyeceğini beklediklerini vurgulayan Özdemir, şu ifadeleri kullandı:

"Bunun yanında sektörümüzü umutlandıran, etkileyen en önemli konu da ülkemizde genç nüfus oranının yüksek olmasıyla konut talebi dönemsel olarak ertelense de hiçbir zaman bitmeyecektir. İç pazarda ayrıca kentsel dönüşüm de iyi bir fırsattır. Önümüzdeki dönemde ülkemizde 20 milyon konut ihtiyacı söz konusu olacaktır. 6306 sayılı yasayla kentsel dönüşümün önü açılmış ve dönüşüm hızlanmıştır. Ülkemizdeki yaklaşık 7 milyon riskli yapı depreme dayanıksız olduğu için bu kapsamda yenilenecektir."

Kaynak: KrediPazarı