2014 İkinci Çeyrekte Konut Kredileri ve Diğer Bireysel Kredilere Olan Talep Arttı

14/10/2014

Temmuz-Eylül 2014 döneminde beklentilerin aksine, işletme kredilere uygulanan standartlar değişmezken, konut kredisi, taşıt kredisi ve diğer bireysel kredilere uygulanan standartların sıkılaştırıldığı görüldü.

2014 İkinci Çeyrekte Konut Kredileri ve Diğer Bireysel Kredilere Olan Talep Arttı

Merkez Bankası 2014 yılı 3. dönem (Temmuz-Eylül 2014) banka kredileri eğilim anketi sonuçları açıkladı. Açıklanan sonuçlara göre, Temmuz-Eylül 2014 döneminde beklentilerin aksine, işletme kredilere uygulanan standartlar değişmezken, konut kredisi, taşıt kredisi ve diğer bireysel kredilere uygulanan standartların sıkılaştırıldığı görüldü. Bankaların bireysel kredilere uyguladıkları fiyatlamalarda iyileştirmeler yapıldığı ve bankaların önceki çeyreğe göre krediler üzerinden aldıkları kâr marjlarının ile faiz dışı ücret ve komisyonları azalttığı, teminat ihtiyacı ve vade koşullarını ise gevşettiği görüldü.

İşletme kredilerinde yılın son çeyreği için beklenti, standartların sıkılaştırılacağı yönünde oldu. Ankete katılan bankaların net yüzde 30′una göre büyük işletmelere verilen kredilerde, net yüzde 11′ine göre ise küçük ve orta ölçekli işletmelere verilen kredilerde talep azaldı.

Kredi talebine bakıldığında ise, işletmelerin kredilere olan talebi ve bireysel taşıt kredilerine olan talepte gerileme, faiz oranlarındaki düşüşün de etkisiyle bireysel konut kredileri ile diğer bireysel kredilere olan talepler de ise artış olduğu gözlemlendi. Taşıt kredisi talebine olan azalmaya, taşıt piyasasına ilişkin beklentiler ile tüketici güvenindeki bozulmanın neden olduğu görüldü.

2014 yılı son çeyreğinde bankaların beklentisinin konut kredileri ile diğer bireysel kredilerde talepteki artışın devam edeceği, taşıt kredilerinde ise talebin değişmeyeceği yönünde oldu.

Kaynak: F5 Haber