2016'da Yabancıya Konut Satışı Hedefi 10 Milyar Dolar

15/10/2015

Bu yıl 5 milyar dolarlık gelir yaratması beklenen yabancıya konut satışının 2016'da 10 milyar dolara ulaşması öngörülüyor

Bu yıl 5 milyar dolarlık gelir yaratması beklenen yabancıya konut satışının 2016'da 10 milyar dolara ulaşması öngörülürken; Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci yabancılara konut satışının döviz kazandırıcı hizmet kapsamına alınması için bakanlık olarak çalıştıklarını söyledi.

Zeybekci, Konutder'in toplantısında yaptığı konuşmada, "Türkiye'nin en önemli ihraç kalemlerinden, döviz gelirlerinden bir tanesi konut. Sektörün döviz kazandırıcı gelirler kategorisine alınmak kadar doğru bir isteği olamaz" dedi.

Zeybekci, Ekonomi Bakanlığı'nın bu konuda çok yoğun bir çalışması olduğunu belirterek, Maliye Bakanlığı ile konu üzerinde çeliştikleri noktalar olduğunu, ancak orta bir noktada buluşmayı bekledikleri ifade etti.Toplantıda verilen bilgiye göre, Türkiye'de bu yıl yabancılara yaklaşık 5 milyar dolar tutarında 20,000 adet civarı konut satışı gerçekleştirilmesi bekleniyor.

Teşviklerden Yararlanacaklar

Türkiye'ye döviz girdisi sağlayan bir sektörün ihracat teşviklerinden de en azından belli bir oranda yararlanması gerektiğini belirten Zeybekci şöyle devam etti:

"Bu bir ihracat. Yurtdışına ürün satarak Türkiye'ye döviz girdisi sağladığınız birşey. Dolayısıyla bunun desteklerinden yararlanması lazım. Tanıtım, fuar, seyahat, yurtdışı ofis giderlerini destekliyoruz. Ama aynı zamanda da döviz getirici işlemler, ihracat sayılması gerekiyor. Yüzde 100 mal ihracatı gibi sayılması hemen hemen imkansız ama bunu getirebildiğimiz yere kadar getirmemiz lazım."

Zeybekci, konut sektöründeki farklı KDV uygulamasının yanı sıra, dolaylı vergiler sorununun da çözülmesi gerektiğini söyledi.

Turizm alanında da belli hizmetlerin döviz kazandırıcı kategoride değerlendirilmesi gerektiğini ifade eden Zeybekci, " Turizm alanında da sağlık turizmi, alışveriş turizminin bir şekilde döviz getirecek gelir kapsamına alınıp değerlendirilmesi lazım. Buna da yaklaşabildiğimiz kadar yaklaşacağız. Bunların hepsinin yeniden değerlendirilmesi lazım" diye konuştu.

2016' da Yabancıya 10 Milyar Dolar Konut Satışı Hedefleniyor

KONUTDER Başkanı Ömer Faruk Çelik ise, bu yıl 5 milyar dolar döviz girdisi yaratması beklenen yabancıya konut satışının ihracat sayılmadığına dikkat çekerek, "Konut satışları ihracat sayılmıyor. Ama döviz kazandırıcı hizmet kapsamına alabiliriz gibi görünüyor" dedi ve ekledi:
"Bir diğer sorun KDV maddesi. Aynı mahallede, aynı sokakta farklı KDV uygulayabiliyorsun. Sokağın başında yüzde 8, sokağın sonunda yüzde 18 KDV uygulanabiliyor. Bunun disipline edilmesi lazım. Ayrıca tapu harcı, damga vergisi gibi kayıtdışına iten uygulamalar var. Bunların gözden geçirilmesi gerekiyor."

Türkiye'de 1.2 milyon adet civarındaki toplam konut satışının sadece yüzde 1.7'sinin yabancılara yapıldığını belirten Çelik, bu anlamda Türkiye'ye döviz girdisi yaratacak yabancıya satışta büyük bir potansiyel bulunduğunu söyledi.

Çelik, "Bu yıl yabancılara konut satışını 20,000 adet ile kapatacak gibi görünüyoruz. 5 milyar dolar civarı gelir elde edeceğiz. 2016 yılında ise 40,000 konuta ve 10 milyar dolar ciroya ulaşmak istiyoruz" dedi.

Kaynak: Hürriyet