2019 Faizler Açısından Olumlu Bir Yıl Olacak

25/12/2018

Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil, "Dünyadaki tüm belirsizliklere rağmen 2019'un ekonomimiz, sektörümüz ve faiz oranları açısından çok daha olumlu bir yıl olacağını düşünüyorum." dedi

Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil, bankacılık sektörü, Türkiye ekonomisi ve Akbank'a ilişkin yaptığı değerlendirmede, ekonomide zor günler artık geride bıraktıklarını söyledi.

Alınan etkin tedbirler sayesinde, Türkiye ekonomisinin, yaz aylarında yaşanan olağanüstü dalgalanma döneminin ardından bir normalizasyon ve toparlanma sürecine girdiğini vurgulayan Binbaşgil, "Ekonomi yönetimimiz bu süreci çok iyi yönetti. Sektörümüz de yakın iletişim ve iş birliği içindeydi. Merkez Bankası'nın sıkı para politikası, Yeni Ekonomi Politikası'nın (YEP) açıklanması ve hızla uygulamaya alınması, jeopolitik anlamdaki pozitif gelişmeler bu sürece olumlu katkıda bulundu." ifadelerini kullandı.

Binbaşgil, Akbank'ın eylül ayında imzaladığı sendikasyon kredisinin de önemli dönüm noktalarından biri olduğuna dikkati çekti.

Bu işlemle sendikasyon piyasalarına erişimin tekrar sağlandığını ve yurt dışı borçlanmanın önünün açıldığını dile getiren Binbaşgil, dolar kurunun belli bir süreden sonra sendikasyon işlemini takiben 6 liranın altına indiğini anımsattı. Binbaşgil, diğer bankaların da başarılı sendikasyon kredilerini izlediklerini belirterek, "Hazinemizin uzun vadeli ve son derece başarılı eurobond borçlanmaları da piyasaya daha da fazla güven verdi ve ülkenin yurt dışından borçlanmasında herhangi bir sorunu olmadığı net bir biçimde görüldü. Bu olumlu gelişimlerden sonra da toparlanma süreci hızlandı." şeklinde konuştu.

Başarılı Bir Dengelenme Sürecine Girdik

Hakan Binbaşgil, Türkiye'nin geleceğine inandıklarını, ileriye ümitle baktıklarını ve karamsarlığa gerek olmadığını ifade etti.

Genç ve dinamik, potansiyeli ve insan kaynağı çok yüksek bir ülkede yaşadıklarını belirten Binbaşgil, "Bugün elimizdeki göstergeler de, artık başarılı bir dengenleme sürecine girdiğimize işaret ediyor. Enflasyon düşme trendinde. Yıllık enflasyonun 2019'da daha da gerilemesini bekliyoruz. Dış ticaret dengesi iyileşiyor. Buna bağlı olarak, cari dengemizdeki olumlu seyri de memnuniyetle takip ediyoruz." değerlendirmesini yaptı.

Binbaşgil, 2019 yılı sonunda cari işlemler açığının belirgin ölçüde azalacağını dile getirdi. Kurda yaşanan aşırı oynaklığın önemli ölçüde düştüğünü ve döviz kurunun gerilediğini kaydeden Binbaşgil, "Faizler halen yüksek olmasına rağmen düşme trendinde ve 2019'da enflasyonda beklediğimiz gerileme ile daha da gerileyecek. Tüm bu iyileşmeleri sürekli kılacak yapısal önlemlerin üzerinde çalışıldığını biliyoruz, bu çalışmaların doğuracağı olumlu sonuçları da önümüzdeki dönemde hep birlikte yaşarız." ifadelerini kullandı.

Kredi Faizleri Düşüş Trendinde

Akbank Genel Müdürü Binbaşgil, sektördeki kredi büyümesinin 2018'de düşük gerçekleştiğini, bunun temel sebeplerinin yüksek faiz, kurdaki dalgalanmalar ve de düşük yatırım iştahı olduğunu söyledi.

"İnanıyorum ki 2019 kredi büyümesi açısından daha iyi bir yıl olacaktır." diyen Binbaşgil, bankacılık sektörünün her zamanki gibi güçlü ve likit olduğunun altını çizdi. Binbaşgil, sektörün kredi talebini karşılayabilecek kapasitede olduğunu vurguladı. Kredi faizlerinin düşüş trendinde olduğuna işaret eden Binbaşgil, şöyle devam etti: "Bu olumlu gelişmeye rağmen faizler hala yüksektir. Bunun temel nedeni de bankaların kaynak maliyetlerinin hızla artmış olmasıdır. Bugün sanıyorum birçok bankada TL vadeli mevduat kaynak maliyeti kredi faizlerinin üzerindedir. Bankaların kaynak maliyetlerinin düşmesi gerekir. Böylelikle krediye erişim daha uygun koşullarda olabilecektir. Bankaların da çok arzuladığı daha düşük faiz ortamı aktif kalitesini de olumlu yönde etkileyecektir."

2019 Çok Daha Olumlu Bir Yıl Olacak

Akbank Genel Müdürü Binbaşgil, dünyadaki tüm belirsizliklere rağmen 2019'un ekonomi ve sektör açısından çok daha olumlu bir yıl olacağını söyledi.

Gelecek yıl ekonomik aktivitenin daha da hız kazanacağını belirten Binbaşgil, "Büyümenin temel olarak net ihracat kaynaklı devam etmesi önemli. Avro bölgesi büyüme görünümü Türkiye'nin ihracat performansı için de belirleyici olacaktır. Petrol fiyatları da özellikle cari açık için önemini koruyacaktır. 2019'da bütçe disiplini ve sıkı para politikasıyla cari açıkta iyileşme devam edecektir." değerlendirmesini yaptı.

Kaynak: Bloomberght