3,15 Milyarlık Konut Kredisi İhraç Oluyor

05/12/2018

Ziraat Bankası, VakıfBank, HalkBank ve Garanti Bankası’nın kullandırdığı 3 milyar 150 milyon TL’lik konut kredileri VDMK olarak ihraç edilip halka arz edilecek, faiz getirisi %18.17 olacak.

Türkiye'nin en büyük bankalarının verdiği konut kredileri sermaye piyasası ürünü haline geliyor.

İlk defa Ziraat Bankası, VakıfBank, HalkBank ve Garanti Bankası’nın konut kredilerine dayandırılarak oluşan menkul kıymet "milyar" liralık bir ihraçla halka arz edilecek.

Kaynak Olarak Geri Dönecek

Sistem basitçe kredilerin menkul kıymet haline getirilip bankalara yeniden kaynak olarak geri dönmesi olarak tanımlanıyor. İhraç, kısa bir süre önce yeniden yapılanan Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası'nın da ilk icraatı olacak. Bankanın Varlık Finansman Fonu tarafından yapılan ihraçta yıllık bileşik faiz getirisi %18.17 olarak belirlendi.

230 Bin Müşterinin Konut Kredisi Teminat Olacak

Varlığı Dayalı Menkul Kıymet ihracı için talep, nitelikli yatırımcıdan toplanacak. Dün başlayıp yarın bitecek olan arzda toplam 629 bin 544 bireysel müşteriye verilen Ziraat Bankası'nın 1 milyar, Halkbank'ın 1 milyar, VakıfBank'ın 1 milyar, Garanti Bankası'nın ise 150 milyon liralık konut kredisi teminat olacak. İhracın dayanak varlığını Ziraat Bankası, Halkbank, Vakıfbank ve Garanti Bankası'nın ihraç edecekleri ipotek teminatlı menkul kıymetleri (İTMK) oluştururken toplam büyüklük 3 milyar 150 milyon TL oldu.

Kaynak: Dünya