ABD İkinci El Satışları Covid-19 Etkisiyle Düştü

21/04/2020

ABD'de 2. el konut satışları Mart ayında, coronavirus salgınının gayrimenkul sektörünü de olumsuz etkilemesi ile sert düştü.

ABD'de ikinci el konut satışları Mart ayında, gayrimenkul sektöründe de faaliyetlerin coronavirus salgınınından olumsuz etkilenmesi sonucu sert düştü.

National Asscociation of Realtors'ın Salı günü yaptığı açıklamaya göre, ikinci el konut satışları geçen ay, %8.5 gerileyerek Şubat ayındaki seviyesi olan 5.76 milyon adetten 5.27 milyon adede geriledi ve Kasım 2015'ten beri en sert düşüşünü gerçekleştirdi.

Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, bu verinin 5.25 milyon seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyordu.

Konut alımları Mart ayının ilk yarısında, düşük konut kredisi faizleri ve önceki aylarda imzalanan kontratların sonuca bağlanmasının etkisi ile yatay bir seyir izledi, ancak daha sonra Covid-19 salgınının ekonomiyi durma noktasına getirmesinin ardından satışlar bıçak gibi kesildi. Ancak satışlar, konut kredisi faizlerinin şimdiye göre yüksek olmasından dolayı geçen yılın aynı dönemine göre %0.8 yükseldi.

Öte yandan, Mart ayında satışa çıkarılan konut sayısı geçen yıla göre %10.2 düştü.

Kaynak: Bloomberg