ABD’nin Ardından AB’den de Yaptırım Sinyalleri Geldi

10/07/2019

ABD ile süren S-400 gerginliği devam ederken Doğu Akdeniz ve S-400’lerden kaynaklı Avrupa Birliğinden de yaptırım sinyalleri geldi. Kur ve faiz oranları nasıl etkilenecek?

ABD, Türkiye’nin Rusya’dan S-400’leri teslim alıp konuşlandırması durumunda yaptırım uygulayacağını açıklamıştı, bu açıklamaların ardından Erdoğan ve Trump’ın G-20 zirvesindeki görüşmesinde Trump, Obama yönetimin hatalı olduğunu ve Türkiye’nin haklı olduğunu belirtti, ancak yaptırım konusunda net bir ifade kullanmadı. Bu ay içinde teslimatın tamamlanması bekleniyor ve kongrenin bu hususta nasıl bir karar alacağı da belirsiz, dolayısıyla S-400 gerginliği devam ediyor.

Öte yandan AB kanadından da yaptırım sesleri yükselmeye başladı. Gelecek hafta yapılacak AB Komisyonu toplantısı öncesinde AB büyükelçilerinin Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki sondaj çalışmalarına karşı aday ülke yardımında kesinti uygulanması, havacılık anlaşmasının dondurulması ve bakanlık seviyesindeki temasların da askıya alınması gibi yaptırımlar uygulanmasını görüştüğüne dair basında haberler çıktı.

Türkiye ise hem S-400 alımında net olduklarını hem de Doğu Akdeniz’de Kıbrıs Türk halkının haklarını koruyacaklarını yineledi.

ABD ve AB ile ilişkilerdeki gerginlik TL varlıklar için önemli bir baskı unsuru ve bu başlıklarda tansiyonu yükseltecek adımlar negatif fiyatlamalara neden oluyor.

TCMB tarafındaki duruma baktığımızda Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çetinkaya’nın piyasalarla doğru iletişimi sağlayamadığını ve piyasalara güven vermediğini belirtirken özellikle faiz indirimi konusunda da anlaşamadıklarını söyledi. Yeni Başkan Uysal’ın 25 Temmuz PPK toplantısında hükümetin gönlünü yaparak hatırı sayılır bir faiz indirimine gitmesi bekleniyor. Faiz ve enflasyon arasındaki makası dikkate aldığımızda bu ayki indirimin 250 puan ve üzerinde olması bekleniyor.

Bugün ve haftanın devamında Fed Başkanı Powell’ın açıklamaları, FOMC tutanakları ve ABD verileri takip edilecek. Powell’ın güçlü istihdam verisinin ardından nasıl bir ifade kullanacağı ise kısa vadedeki fiyatlamalarda en belirleyici unsur olacak. Yavaş adımlarla yapılacak faiz indirimi, dolar kurunda ve konut kredisi faiz oranlarında düşüşleri destekleyebilir.

Kaynak: İnvesting