Ağustos Ayı Konut Satış Rakamları Neden Düştü?

19/09/2018

TÜİK Konut Satış İstatistikleri 2018 Ağustos verilerini yayınladı. Ağustos ayında konut satış oranlarında ciddi düşüşler gözlendi. Geçtiğimiz ay yaşanan gelişmelerle konut satışlarının düşme sebeplerini hatırlayalım.

Ağustos ayı içerisinde konut alımını etkileyen faktörlere bakıldığında ilk göze çarpan etken dolar kurunda yaşanan ani fırlayış oluyor. Fakat bunun haricinde bir çok sebep mevcut.

Konut satışlarında ciddi bir artış sağlayan kamu bankalarının konut kredisi faiz indirimi temmuz ayının başında sona ermiş yakın dönemde ev almayı bekleyen bir çok vatandaş konut edinmişti. Kampanyaya yetişemeyen vatandaşlar içinde sürekli yeni konut kampanyasının geleceği bildirimi bekleme yönünde hareket göstermesine neden oluyordu.

Bu süreçler devam ederken dolar kurunda tarihi bir artış yaşandı. Bankalar artan masraf ve riskler karşısında konut kredisi faiz oranlarını gün aşırı güncelleyerek artırmaya başladı. Ağustos ayı içerisinde konut kredisi faiz oranlarını arttırmayan banka kalmadı. 2 ay önce %0.98 faiz oranlarına alışık olan vatandaş bir anda %2.20-%2.30 ortalamalarında seyreden kredi faiz oranlarını görünce konut alma kararında beklemeye yöneldi.

Sıfır Konut Satışları Ciddi Oranda Azaldı

Türkiye genelinde ilk defa satılan konut sayısı bir önceki yılın aynı ayına göre %12,6 azalarak 49 362 oldu. Toplam konut satışları içinde ilk satışın payı %46,9 oldu. İlk satışlarda İstanbul 6 981 konut satışı ve %14,1 ile en yüksek paya sahip olurken, İstanbul’u 3 257 konut satışı ile Ankara ve 2 131 konut satışı ile İzmir izledi.

Bankalarla tekrar bir konut kredisi faiz indiriminin yapılması konusunda anlaşılamadı. Konut sektörünün büyük firmaları ellerindeki konutları satıyorlardı. Artan kur fiyatlarının vatandaşı ürküterek yatırım yapmaktan uzaklaştırıyordu. Durumu gören firmalar satışları cazip hale getirmek için çalışmalar düzenleyerek Çevre ve Şehircilik Bakanlığının desteği ile Ağustos ayını son günü konut kampanyasına başladılar.

İkinci El Konut Satışları da Düştü

Türkiye genelinde ikinci el konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre %12,4 azalış göstererek 55_792 oldu. İkinci el konut satışlarında da İstanbul 8 281 konut satışı ve %14,8 pay ile ilk sıraya yerleşti. İstanbul’daki toplam konut satışları içinde ikinci el satışların payı %54,3 oldu. Ankara 6 034 konut satışı ile ikinci sırada yer aldı. Ankara’yı 2 933 konut satışı ile İzmir izledi.

İkinci konut satışlarının büyük çoğunluğu konut kredisi kullanılarak alınıyor. Ağustos ayının ilk haftasında bankaların konut kredisi faiz oranlarının ortalaması %1.81 oranındaydı. Bu oran bir ay içerisinde sürekli artış göstererek ay sonunda %2.35’e ulaştı. Vatandaşın konut kredisi kullanamaması da ilk olarak ikinci el konut satışlarını vurdu.

Ağustos Ayı Yabancılara Satış

Yabancılara yapılan konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre %129,6 artarak 3 866 oldu.Yabancılara yapılan konut satışlarında, Ağustos 2018’de ilk sırayı 1 141 konut satışı ile İstanbul aldı. İstanbul ilini sırasıyla 675 konut satışı ile Antalya, 307 konut satışı ile Bursa, 305 konut satışı ile Ankara ve 263 konut satışı ile Yalova izledi.

Ağustos ayında konut satışlarında genel olarak ciddi bir düşüş görülürken, net olarak artışın yaşandığı tek kalem yabancılara yapılan konut satışları oldu. Kurun yükselmesi Türkiye'deki konut sektörünün yabancılar tarafından oldukça cazip hale gelmesini sağladı.

Kaynak: KrediPazarı