Alman Bankalarının Müşterilerine Faiz Oyunu

21/08/2013

Alman bankaları Avrupa Merkez Bankası’ndan (ECB) hiç olmadığı kadar ucuza para almasına rağmen, müşterilerine bu kadar insaflı davranmıyor. Faizlerin yüksek olması caydırıcılık içeriyor ve halk pek fazla kredi başvurusu yapmıyor.

Alman bankaları Avrupa Merkez Bankası’ndan (ECB) hiç olmadığı kadar ucuza para almasına rağmen, müşterilerine bu kadar insaflı davranmıyor. Stitiftung Warentest’in ülkedeki 1538 banka üzerinde yaptırdığı araştırmaya göre, bankalar müşterilerinden yüzde 14,75′e kadar hesap faizi alıyor. ECB’ye ödedikleri faiz oranları ise yüzde 0,2′ler seviyesinde. ‘Dispokredit’ olarak adlandırılan bu durum, müşterilin banka hesaplarında eksiye düşmeleri durumunda uygulanıyor. Banka müşterileri harcama izni verilen limite kadar kullanabildikleri bu paraları geri ödemede yüksek faizle karşılaşıyor.

Araştırmaya göre en yüksek faizi Bavyera eyaletindeki Raiffeisenbank Taufkirchen-Oberneukirchen alırken, bu bankayı Hessen’deki Volksbank Feldatal takip ediyor.
Araştırmada 119 bankanın yüzde 13′ün üzerinde faiz aldığı belirtilirken, müşterilerinden en ucuz faizi talep eden banka ise yüzde 4,2 ile VR-Bank Uckermark Randow geliyor.

Almanya’da Sosyal Demokrat Parti’nin gündeme getirdiği ve seçim kampanyasında kullandığı bu konu bankacılar tarafından ise savunuluyor. Bankalar, faizlerin düşürülmesi durumunda hesap sahiplerinin çok fazla savruk davranacakları ve böylelikle borçlanmaların artacağını söylüyor. Finans sektörüne göre, faizlerin yüksek olması caydırıcılık içeriyor ve böylelikle halk pek fazla banka kredi başvurusu yapmıyor. Bu görüşü dile getiren Commerzbank’ın patronu Martin Blessing kredi faiz oranlarının aşağı çekilmesine karşı çıkıyor.

Öte yandan Stiftung Warentest’in araştırmasına katılmak istemeyen bankalar kuruma faizlerini bildirmek istemediler.Araştırmaya mesafeli durun 26 banka bulunduğu belirtilirken, bunların yüksek faiz oranlarıyla gündeme gelip müşteri kaybetmek istemedikleri tahmin ediliyor.

Kaynak: Zaman