Artık İhtiyaç Kredisi Gelir Katsayısına Göre Verilecek

11/03/2016

BDDK tarafından yapılan çalışmaya göre; ihtiyaç kredisi almak isteyenler gelirlerine göre belirlenen katsayı ölçüsünde kredi çekebilecek.

"Ayağını yorganına göre uzat" dönemi için geri sayıma başladı. BDDK tarafından yapılan çalışmaya göre; ihtiyaç kredisi almak isteyenler gelirlerine göre belirlenen katsayı ölçüsünde kredi çekebilecek.  Konut kredileri ve taşıt kredileri kullandırımlarında zaten teminat alındığını belirten BDDK, tedbirlerin ihtiyaç kredilerinde alınması gerektiğini vurguladı.

Gelire Göre Kredi Çekilebilecek

BDDK bir süredir kişilerin çektiği kredilerde gelire oranlı bir sisteme geçmek için hazırlık yapıyor. Son aylarda bu çalışmalar hızlandı. Bu yılın Ocak ayında Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek de, "Tüketici kredi limitlerine dair kuralların değiştirilmesi düşünülüyor. Tüketici kredi limitlerinde gelir bazlı sisteme geçişe çalışılıyor. Bu hamle sermaye yeterlilik rasyoları üzerindeki baskıyı azaltabilir" açıklamasını yapmıştı.

BDDK'nın hazırlıklarını tamamlamak üzere olduğu ve Nisan ayında düzenleme için harekete geçebileceğini belirtiliyor. Mart sonunda Basel raporlarının açıklanacağını dile getiren BDDK'dan bir yetkili, daha sonra düzenlemeler için harekete geçilebileceğini dile getirdi. BDDK, geçen yıl Basel Bankacılık Denetim Komitesi tarafından oluşturulmuş Düzenleme Tutarlılığı Değerlendirme Programı kapsamında yönetmelik ve tebliğ değişikliklerini yayınlamıştı. Raporun mart ayından sonra açıklanması bekleniyor. Raporun açıklanmasını takiben de tüketici kredileri için mevzuatın yayımlanabileceği kaydedildi. Konut ve taşıt kredilerinde bir teminat alındığını ve bunun için gelir bazlı sistemin bu kredilere getirmeyi düşünmediklerini dile getiren yetkili, ihtiyaç kredileri için düzenlemenin söz konusu olacağını söyledi.

İhtiyaç kredilerinde kişinin aylık maaşının belli bir katsayısına kadar ihtiyaç kredisi alabilmesine ilişkin düzenleme yapılacak. 2014 yılında kredi kartlarında kişinin kredi kartı limiti aylık maaşının 4 katını geçemiyor.

Kaynak: Haberler