Ateşkes Sonrası Dolar Kuru Düşüş Yönlü Harekete Başladı

06/03/2020

Dolar/TL, ABD başta olmak üzere küresel merkez bankalarının bir kez daha faiz indirim sürecine girdiği beklentisiyle gerilediği 6.10 etrafında dalgalı bir seyir izliyor. Piyasalarda Suriye'deki ateşkes sonrası gelişmeler izleniyor.

Kur haftabaşında yükseldiği Eylül 2018'den beri en yüksek güniçi seviye olan 6.2640'ten 6.0345'e kadar gerilemişti. İllik piyasadaki en düşük seviyelerin ardından ise kur genel olarak 6.10 etrafında seyretti. Dolar/TL bu sabah da güne 6.1105/6.1175 seviyesinde başladı.

Türkiye ve Rusya Suriye'nin İdlib bölgesinde ateşkes sağlanması üzerinde anlaşırken, ateşkes gece yarısı itibarıyla başladı. Ateşkes kur üzerinde belirgin bir etki yaratmadı.

ABD başta olmak üzere son dönemde küresel faiz indirimleri ve gevşeme yanlısı adımların devam edeceği beklentisi piyasaları destekleyen bir etken. Ancak bu adımlara rağmen virüsün küresel ekonomik aktiviteye etkisine yönelik endişeler bu sabah da küresel piyasalarda kuvvetli bir satış baskısı olarak yansıyor.

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Jeopolitik tansiyonun biraz azalmasını bekliyoruz. Ateşkes, sahada risklerin önüne geçmesi açısından önemli. Ancak sahadaki yansımasını izleyeceğiz. Dış piyasalarda ise satış baskısı faiz indirimlerine rağmen çok kuvvetli. Bunun TL'ye yansımaını görüyoruz. Kurda 6.15 altında seyir devam ettiği sürece yukarı yönlü baskı zayıf kalacaktır" dedi ve ekledi:

"ABD tahvillerine artan yönelimin doların değerini baskılıyor. Dolar endeksi 100'e yaklaştıktan sonra 96.5 civarında. Bu TL için avantaj, endeksin düşüşünün devamı TL'de en önemli belirleyicilerden biri olacaktır. Bugün ise ABD'de Şubat ayı tarımdışı istihdam raporu veri gündeminin en önemli takip edilecek gelişmesi. Bu verideki virüs kaynaklı etkilerini ve bunun piyasa yansımalarını takip edeceğiz."

Son dönemde küresel piyasalar dolar/TL'yi her iki yönlü etkilerken, jeopolitik gelişmeler, kamunun artan döviz arzı ve yurtiçi yerleşiklerin döviz biriktirme eğiliminin devamı TL'deki en önemli belirleyiciler.

Kaynak: Reuters