Avrupa Merkez Bankası Faizlerini Değiştirmedi

25/07/2019

Avrupa Merkez Bankası (ECB) faiz oranlarında değişiklik uygulamadı. İndirim gerçekleşmesine rağmen karar metninde yıl içinde indirim olabileceğine dair verilen sinyaller euro kurunu düşürdü.

Gün içinde beklenen iki önemli veri Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) faiz kararları açıklandı. ECB bu ayki kurul toplantısında faizlerde değişikliğe gitmedi. Daha önceki karar metninde faizlerin 2020’nin ilk yarısına kadar değiştirilmeyeceği belirtilmişti, ancak sonrasında Draghi’nin gerekmesi durumunda faiz aracını da kullanabileceklerini açıklamasının ardından bu ayki karar metninde “Faiz oranlarının en azından 2020 yılının ilk yarısı boyunca mevcut ya da daha düşük seviyede kalacağı” ifadesinin kullanılması merkezin yıl içinde faiz indirimine gideceği beklentisini kuvvetlendirdi.

ECB politika faizini sıfırda, mevduat faizini ise %-0.4'te tuttu. ECB’nin faiz kararının ardından Euro’da düşüş yaşandı. Karar sonrası Euro kuru 6,2990’a kadar geriledi.

ECB tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Yönetim kurulu, ilgili Eurosystem komisyonlarından faizler hakkındaki ileriye dönük yönlendirmeyi güçlendirecek yöntemleri değerlendirmesini istemiştir. Bu önlemler arasında, rezervlerin belirlenmesinde kademeli bir sistemin tasarlanması, olası yeni net varlık alımlarının büyüklük ve kompozisyonu için seçeneklerin ortaya konulması bulunmaktadır" denildi.

Kaynak: KrediPazarı