Avrupa Merkez Bankası Politika Faizini Değiştirmedi

30/04/2020

Avrupa Merkez Bankası, nisan toplantısında faiz oranlarında değişikliğe gitmedi. ECB, Euro Bölgesi bankaları için yeni uzun vadeli krediler başlatma kararı aldı ve TLTRO III çerçevesinde verdiği kredilerin faiz oranı düşürdü.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Nisan toplantısında faiz oranlarında değişikliğe gitmedi, bankalar için yeni bir pandemi refinansman operasyonu açıkladı. ECB, Nisan toplantısında faiz oranlarında beklendiği gibi değişikliğe gitmedi. Banka politika faizini %0'da, marjinal faiz oranını %0.25'te, mevduat faizini de eksi %0.5'te tuttu.

ECB, bankalar için yeni bir pandemi refinansman operasyonu açıkladı. Aylık 20 milyar euro'luk varlık alımlarının devam edeceği belirtilirken banka gerekirse daha fazla tahvil alımına hazır olduklarını bildirdi.

ECB Mart ayında coronavirus salgını nedeniyle açıkladığı 750 milyar euro'luk acil destek programının büyüklüğünde ise değişikliğe gitmedi. ECB kararı, Euro Bölgesi'nin ilk çeyrekte %3.8 daraldığını gösteren verinin ardından geldi.

Euro Bölgesi Bankalarına Uzun Vadeli Kredi

Avrupa Merkez Bankası, Euro Bölgesi bankaları için yeni uzun vadeli krediler başlatma kararı aldı ve TLTRO III çerçevesinde verdiği kredilerin faiz oranını düşürdü.

ECB Yönetim Konseyi toplantısının ardından yapılan yazılı açıklamada,

"Euro Bölgesi finansal sisteminde likidite şartlarını desteklemek ve para piyasaların sorunsuz şekilde çalışmalarına katkı vermek için etkin bir likidite dayanağı sağlama kararı alındı" ifadeleri yer aldı.Hedefli olmayan Pandemi Acil Uzun Vadeli Refinansman Operasyonu (PELTRO) adı verilen bu yeni kredi operasyonu Mayıs ayında uygulamaya konacak. Mayıs ayında vadeleri Naziran ve Eylül 2021 arasında olacak 7 PELTRO operasyonu düzenlenecek. Gelecek talebin tamamının karşılanacağı bu operasyonlarda faiz oranı her PELTRO'nun vadesi boyunca yapılacak ana refinansman operasyonlarının ortalama faizinin 25 baz puan altında olacak.

Avrupa Merkez Bankası ayrıca, halihazırda uygulanmakta olan Hedefli Uzun Vadeli Refinansman Operasyonları (TYTRTO III) operasyonlarında uygulanan faiz oranlarını Haziran 2020 ve Haziran 2021 arasındaki dönem için Eurosystem ana refinansman operasyonlarının ortalama faizinin 50 baz puan altına çekti.

Kredi performans eşikleri uygun olan bankalar için Haziran 2020 ile Haziran 2021 arasındaki dönemde faiz oranı aynı dönemde uygulanacak mevduat kolaylığının 50 baz puan altı olarak belirlendi.

ECB ayrıca, açıkladığı tahvil alım programı çerçevesindeki alımları artırmaya hazır olduğununu belirtti.

Kaynak: KrediPazari