Avustralya'da Konut Kredisi Son 4 Yılın En Büyük Sıçramasını Yaptı

13/05/2013

Avustralya'da konut kredisi, Merkez Bankası'nın faiz indirimlerinin alıcıların piyasaya giriş istekliliğini artırmasıyla Mart'ta son 4 yılın en büyük sıçramasını yaptı.

Avustralya'da konut kredisi, Merkez Bankası'nın faiz indirimlerinin alıcıların piyasaya giriş istekliliğini artırmasıyla Mart'ta son 4 yılın en büyük sıçramasını yaptı. 

Sidney'deki istatistik bürosunun verilerine göre konut ve apartma inşa edilmesi ve alınması için verilen kredilerin sayısı Şubat'taki seviyesinden yüzde 5.2 artış kaydetti.

Konut kredisi Şubat'ta yüzde 2.1 yükselmişti. Bloomberg anketine katılan 16 ekonomistin medyan tahmini konut izinlerinin yüzde 4 artacağı yönündeydi.

Enflasyo görünümünün, ülkedeki inşaat gibi sektörleri desteklemek için yeterli alan sağlamasıyla Avustralya Merkez Bankası Başkanı Glenn Stevens ve yönetim kurulu geçtiğimiz hafta faizi yüzde 2.75 ile rekor düşük düzeye çekti. RBA bir yandan düşük faizlerin konut fiyatlarını sıçratabileceği uyarısında bulunurken, diğer yandan maden sektörünün gerisinde kalan inşaat gibi sektörlerin de yükselmeye başladığına yönelik sinyaller olduğunu söyledi.

Konut fiyatlarının tahminlerden hızlı yükselme riskinin olduğuna dikkat çeken merkez bankası, fiyatların 2012'deki düşük seviyelerinden yüzde 4 artış kaydettiğinin altını çizdi. Avustralya Merkez Bankası 10 Mayıs tarihli çeyrek dönem raporunda, "Varlık ve güvendeki yükseliş, tüketimde beklenenden daha güçlü bir büyümeye neden olabilir. Buna hanehalkı kaldıraçlarındaki artış da eşlik ederse, finansal istikrar perspektifi bakımından endişeler ortaya çıkabilir" dedi. 

Avustralya doları bugünkü verinin ardından ABD doları karşısında 99.84 centten işlem gördü. Traderler, Merkez Bankası'nın önümüzdeki ay faizleri yüzde 2.5'e indirmesine yüzde 26 ihtimal veriyor.

Toplam konut kredileri Mart'ta yüzde 4.5 artarak 23 milyar Avustralya dolarına çıktı.

Kaynak: Bloomberght