Bankacılık Sektöründe Krediler Yüzde 20 Artacak

09/12/2010

Eurobank Tekfen Genel Müdürü Mehmet Sönmez bireysel kredilerde büyümenin hızlı, konut kredilerinde rutin seyrettiğini bildirdi.

mehmet_sonmezEurobank Tekfen Genel Müdürü Mehmet Sönmez, önümüzdeki yıl bankacılık sektöründe kredilerin yüzde 20 artmasını öngördüklerini, Eurobank Tekfen'in de en az yüzde 30 büyümesini hedeflediklerini bildirdi.

Uluslararası Finans Zirvesi sırasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Sönmez, 2008 sonundan bu yana kredilerinin yüzde 40 büyüdüğünü ifade ederek, hem ticari kredilerde hem de KOBİ kredilerinde 2009'da başladıkları yatırımlara bu yıl da devam ettiklerini, istihdamda büyük artış sağladıklarını ve yeni şubeler açtıklarını anlattı.

Sönmez, "2008 sonunda 500 kişiydik, şu anda 900 kişi olduk. Ağırlıklı olarak bu yıl alımlarda bulunduk. 37 şubeden şu anda 21 ile yayıldık, 54 şubeye geldik. Bulunduğumuz illerde özellikle OSB'leri seçiyoruz. 2009'da 20 milyon lira kar sağlamıştık. Bu yılın ilk 9 ayını 13 milyon lira karla bitirdik, yılı yine 20 milyon lira karla kapatacağımızı düşünüyoruz" dedi.

2010'un en başarılı yıllarından biri olduğunu ifade eden Sönmez, ağırlıklı olarak KOBİ, ticari firmalar ve varlık yönetimine dayalı bireysel bankacılıkta büyüdüklerini, turizm kredilerinden aldıkları payın yüzde 3'lere geldiğini, turizm yatırımlarına önemli destek verdiklerini, bu alanda uzman olduklarını söyledi.

Sönmez, inşaat, demir-çelik sektöründe çok hızlı ilerlediklerini, enerjide uzun vadeli projelere destek verdiklerini anlattı.

Esas büyüme KOBİ'de


Mehmet Sönmez, önümüzdeki yıl bankacılık sektöründe kredilerin yüzde 20 artacağını öngördüklerini, Eurobank Tekfen'in de en az yüzde 30 büyüme hedeflediğini kaydetti.

Sönmez, "İhtiyaç, bireysel krediler hızlı gitti, zannediyorum orada yavaşlama olur. Konut kredilerinde de normal, rutininde gidiyor. Ama esas büyüme KOBİ'de " dedi.

Türkiye'nin Orta Afrika'daki 7-8 ülkeye ihracat yapmaya başladığını anımsatan Sönmez, Afrika'nın ülkelerinin önümüzdeki 20-25 yıl içinde en hızlı büyüyecek ülkeler arasında gösterildiğini, Suriye, Kuzey Irak ve komşu ülkelerde çok aktivite olduğunu anlattı.

Sönmez, "Biz de o bölgelere yakın yerlerde daha fazla şubeleşmek için bakıyoruz. O nedenle ihracat ve iç tüketimin de artması ile sektörde kredi büyümesi, ağırlıklı olarak KOBİ ve ticari bankacılıkta olacaktır" şeklinde konuştu.

Kaynak: Dünya Gazetesi