Bankalar Firmalara Kredi Desteği Sağlamıyor

07/04/2020

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, bankaların kredi ihtiyacı olan firmaları, “limit bitti” diyerek geri çevirdiğini belirterek, “Hepimiz aynı gemideyiz. Reel sektör olmazsa bankacılık kesimi de olmaz” dedi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Kredi Garanti Fonunun kefalet limitinin artırıldığını ve riskin %80’ini devletin üstlendiğini belirterek, tüm bankaları riske düşen firmaları desteklemeye çağırdı.

Tüm dünya coronavirus salgını dolayısıyla oldukça zor bir dönemden geçtiğini belirten Rifat Hisarcıklğıoğlu, Türkiye’de de bir çok işletmenin faaliyetinin geçici olarak durduğunu, birkaç sektör dışında tüm firmalarda ciro kaybı olduğunu aktardı.

Devletimiz de bu dönemde ekonomik etkileri kontrol altında tutabilmek için tedbirler açıkladığına dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, “Bu tedbirlerin ana omurgasında da vergi ertelemeleri, kısa çalışma ödeneği ve düşük maliyetli işletme kredileri var. Her üç tedbir de firmalarımızın faaliyetlerinin devam etmesi ve istihdamın korunması için çok önemli” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı tedbirler çerçevesinde KGF’nin kefalet limitinin 250 milyar liraya yükseldiğini hatırlatan Rifat Hisarcıklıoğlu, “Ancak, 81 ilden oda ve borsalarımıza gelen şikayetler bu kredilerin bankalar tarafından finansman sıkıntısı çeken firmalarımıza ulaştırılmasında sıkıntılar yaşandığını gösteriyor. Şirketlerimiz bankalar tarafından “limit bitti” denip başvurusu dahi alınmadan geri çevriliyor. Hatta koronavirüsten olumsuz etkilenen firmalarımızın değil de, kredibilitesi yüksek büyük firmalara kredi kullandırıldığı yönünde de eleştiriler var” diye konuştu.

Bankaları Destek Olmaya Çağırıyorum

Bankalara seslenen Hisarcıklıoğlu, “Bu dönem karlılık düşünecek, şirket seçecek dönem değil. Hepimiz aynı gemideyiz. Reel sektör olmazsa bankacılık kesimi de olmaz. Devletimiz zaten riskin %80’ini üstleniyor. Tüm bankalarımızı sıkıntıya düşen tüm firmalarımıza destek olmaya çağırıyorum”

Kaynak: Reuters