Bankalar Konut Kredisi Kullandıramıyor

15/10/2018

Coldwell Banker Türkiye Genel Koordinatörü Ufuk Şevki, bankaların gözünden bakıldığında kriz olduğunu söyleyerek ‘‘Bankalar konut kredisi kullandıramıyorlar” dedi.

Coldwell Banker Türkiye Genel Koordinatörü Ufuk Şevki, katıldığı ‘Zor Zamanları Fırsata Çevirmek’ konulu panelde, gayrimenkul sektöründe asıl problemin fiyatta olduğuna vurgu yaptı. Halihazırda konut satış işlemlerinde geçen sene ilk 8 aya kıyasla %1,6 gibi bir düşüş olduğuna, konut kredi faiz oranları dikkate alındığında bunun göz ardı edilebileceğine dikkat çeken Ufuk Çevki, “Türkiye’de artık yılda yaklaşık 1.5 milyon adetlik konut satışı gerçekleşiyor. Satış işlemi bazında baktığınızda bir sıkıntı yok, lokal bazlı daralmalar var, ama en önemli problem aslında fiyatla ilgili. Fiyatlarda sorun var, fiyatlar düşüyor. Özellikle konut kredisi kullanımlarında ciddi sıkıntılar var. Bankacıların gözünden bakarsanız, kriz var mı, evet var. Konut kredisi kullandıramıyorlar” yanıtını verdi.

Şevki, kurumsal gayrimenkul danışmanlığı hakkında da bilgi verdi. Özellikle büyük şehirlerde gayrimenkul broker’lığının bir akademik kariyer şeklinde kültürleştiğine dikkat çeken Şevki, “Algıda ve meslekte yaşanan düzelmede yabancı gayrimenkul aracılık şirketlerinin de etkisi var.” dedi. Fuarda karşılaştıkları ilgi üzerine Ufuk Şevki, bir Coldwell Banker franchise’ı olmak için isim bedelinin 32 bin dolar artı KDV olduğunu, mimari standardın sağlanmasıyla birlikte yaklaşık 60-65 bin dolar bir maliyetle bayinin çalışmaya başlayabildiği bilgisini de verdi.

Sektörün Konut Kampanyası Sürdürülebilir Değil

Coldwell Banker Türkiye Genel Koordinatörü Ufuk Şevki, konut sektöründe satışların vadeli veya senetli olması ile ilgili de değerlendirmelerde bulundu: “Bu geliştirici veya müteahhit tarafından sürdürülebilir bir durum değil. Buradaki ana sıkıntı hem müteahhitlerin hem de tüketicilerin aldığı banka kredilerinde daralma olduğu için ellerindeki var olan ürünün satışını bu şekilde yapmaya çalışmaları ile ilgili. Fakat dediğim gibi bu yönetilebilir bir şey değil. Toplam stoklarının %10-15 veya maksimum %20’sini bununla döndürebilirsiniz ama tamamını senetle satarak döndürmek mümkün değil. Bunun için finansal piyasaların durulması lazım. En son Emlak Konut firmasının yaptığı kampanyada sadece ve sadece kampanyaya başvuran veya Emlak Konut’la iş yapan firmaların projelerinden satışlar yapılıyordu. Halbuki bunun tabana yayılması lazım.” dedi.

Kaynak: akıllı gündem