Bankalar Tüketiciden Gizli Faiz mi Alıyor?

24/10/2014


2001 yılında bankaların maliyeti halkın cebinden çıktı. Bugün de bankalar tüketiciden gizli faiz alıyor. 


Esferder Korkmaz, bu haftaki yazısında yasayla beraber kredi masraflarına getirilen sınırlamalara yer verdi. Korkmaz yazısında şu konulara yer verdi:

Bankaların tüketici kredilerinden ücret, komisyon ve masraf adı altında aldıkları faiz dışı gelirlerine güya yasa ile sınır getirildi. Ne var ki sonuç  siyasi iktidarın, BDDK’nın ve bankaların ortaklaşa bir tuzağı gibi oldu. Çünkü, bankaların ilan ettikleri faiz oranı kağıt üstünde kalıyor. Fiili olarak daha yüksek ve gizli faiz alıyorlar. 
Tüketici kredilerinde bankaların ilan ettikleri faiz oranları aylık yüzde 0.95 ile yüzde 1.30 arasında değişiyor. Bir banka daha kabadayı ve dürüst çıkarak internette, hem aylık faiz oranlarını açıklamış, hem de tüketicinin katlanacağı aylık maliyeti açıklamış. Aynen alıyorum.

Bankanın İlan ettiği aylık faiz 1.19 olduğunda, yıllık faiz oranı yüzde 14.28 oluyor. Aslında banka faiz dışı aldıkları da ekleyince faiz maliyeti aylık 1.43'e ve yıllık faiz maliyeti de yüzde 17.4'e karşılık geliyor. 
Bir başka banka da aylık yüzde 0.95 faiz oranı ile her ay ödemeli 9 ay vadeli 3000 lira kredi verdiğini ilan ediyor ve toplam olarak geri ödenecek tutarın 3.188 TL olacağını duyuruyor. Gerçekte ise eğer aylık yüzde 0.95 faiz oranı ile kredi hesaplama yapıldığında ödenecek faiz, ilan edilen 188.58 lira değil, 136.3 lira tutuyor. Aradaki fark faiz dışı ödemeden ileri geliyor.

Ne Yapmalı?

-Yapılması gerekenlerden birisi, aylık faiz uygulamasını kaldırmaktır. Zira aylık faiz, istikrarsızlığı temsil ediyor ve ekonomideki kırılganlığı  artırıyor.

-İkincisi bankaların hem faiz oranlarını, hem de faiz maliyetlerini ilan etmeleridir.

-Üçüncüsü, banka ve kredi kartlarından alınan fahiş faizlerin normale çekilmesidir. Zira kredi kartı ile avans, kredi çekmenin yıllık faizi yüzde 26.5, gecikme faizi de yüzde 30 dolayındadır.
 Türkiye’de zengin-fakir farkı açılıyor. Bunu biz söylemiyoruz. Yapılan araştırmalar gösteriyor. 10 milyon insan yoksulluk sınırı altında yaşıyor. Bu durumu 21 Ekim tarihli yazımda bu köşede yazmıştım. 
Yoksul halk tüketici kredisini, hayatını idame ettirmenin bir aracı olarak görüyor. Denize düşen yılana sarılır misali ihtiyaç kredisine sarılıyor.

Tüketiciyi İlan Yoluyla Aldatmak Suç

2001 yılında bankaların maliyeti halkın cebinden çıktı. Bugün de bankalar tüketiciden gizli faiz alıyor. 
Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun hükümlerine göre tüketiciyi ilan yoluyla aldatmak suçtur. Bankalar tüketici kredisi verdiklerine ayrıca sözleşme imzalattıkları için bu sorundan kurtuluyorlar. Ne var ki piyasa şeffaflığı açısından, ilan ettiklerinden farklı bir uygulama yaptıkları için suç işliyorlar.

Kaynak: Gazeteoku