Bankalardaki Konut Kredisi Stoku Yaklaşık 185 Milyar

05/03/2019

Emlak Katılım Bankası Genel Müdürü Deniz Aksu, 2007 yılında çıkan konut finansmanı kanunu gereği bankalardaki konut kredisi stokunun yaklaşık 185 milyar olduğunu söyledi.

İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Türkiye’de ilk defa düzenlenen Faizsiz Gayrimenkul Finansmanı Sempozyumu'na ev sahipliği yaptı. Akademisyenleri, bürokratları ve sektör temsilcilerini bir araya getiren sempozyumda, gayrimenkulün faizsiz finansmanı için alternatifleri sunmak ve sektör paydaşlarına bu anlamda çözümler geliştirmek böylece, gayrimenkul üreticilerini, ürünlerinin satışı için üçüncü tarafların kredi sunması bağımlılığından kurtarmak hedefleniyor.

Yüzde Yüz Kamu Sermayeli Katılım Bankası

Sempozyumda konuşan Emlak Katılım Bankası Genel Müdürü Deniz Aksu da sektörde uzman kişileri bünyelerine kattıklarını ve faaliyet izinlerini aldıklarını söyleyerek "Türk bankacılık sisteminin aktif büyüklüğü 3.8 trilyon. Bunun 209 milyar kadarı katılım bankaları. Yani %5 buçuk gibi bir payı var. 2015 ve 2016 yılında Ziraat ve Vakıf Katılım Bankalarıyla beraber dünyada bir ilk oldu %100 kamu sermayeli katılım bankaları oluşturuldu" dedi.

Yıllık 2.7 Trilyonluk Pazar

Gayrimenkulün yıllık 2.7 trilyonluk alışverişi olan bir pazar olduğunu aktaran Aksu, "2007 yılında çıkan 5582 sayılı konut finansmanı kanunu gereği bankalardaki konut kredisi stoku yaklaşık 185 milyar. Demek ki bunun dışında pazar kendine bir finansman modeli bulmuş ve bu şekilde finanse ediliyor. Bizim bunu sisteme çekip alıcının, satıcının ve finansörün buluşmasını sağlayacak metotlar bulmamız lazım. 2008 yılında yaşanan krizle birlikte faizsiz bir sistem geçtik. Yani kiracı kira vermeden konutta veya ticari işletmede oturmayı ev sahibine kabul ettirmiş oldu. Bu dönemde şu anda sona doğru geliniyor. Faizler yükseldi, konut ve hammadde fiyatları yeniden oluşuyor" ifadelerini kullandı.

Kaynak: DHA