Bankalardan Arşiv Ücreti Adı Altında Yeni Bir Masraf

28/05/2013

Bir banka kredinin ödemelerini bitirip krediden kesilen masrafları görmek için ve ödeme planını bankadan isteyen tüketiciden 52,5 TL arşiv ücreti istedi

Bankacılık sektöründe evrak çeşidi fazla olduğundan evrakları belirli başlıklar altında toplayan bankalar şimdi bu evrakları paraya döktü.

Müthiş Türkiye Tahmini

Müşterisi olduğunuz banka sizin evraklarınızı saklayıp muhafaza ediyor ve bu hizmeti için de sizden ücret alıyor. Şikayetvar.com’un haberine göre, bankalar ise aldıkları ücrete ilişkin "Tacir olan veya olmayan bir kimseye, ticari işletmesi ile ilgili iş veya hizmet görmüş olan tacir, münasip bir ücret isteyebilir " açıklamasında bulundular. Size tavsiyemiz banka ile yaptığınız tüm işlemlerinizin birer kopyasını mutlaka alıp saklayın. Bankalar ile tüketicilerin arasını açan arşiv ücretine ilişkin şikayetlerden bazıları şöyle:

Arşivdeki Bir Evrak 52,5 TL

"2005 yılında çektiğim konut kredisi (60. 000 TL) komisyon masraf makbuzunu istedim biz sizi ararız dediler. Bilgisayar çıktısı bir makbuz karşılığında 52,5 TL para aldılar. Arşiv parasının makbuzunu saklıyorum. 2005 yılında çekmiş olduğum kredimin taksitlerini bir gün bile aksatmadım geciktirmedim. Bir makbuza doğru dürüst açıklama bile yapılmadan 52,5 TL alınmasını kınıyorum yetkililerin duymasını istiyorum."

Arşiv Ücreti Yargıya Taşınacak

"Bankadan kullanmış olduğum kredinin ödemelerini bitirip krediden kesilen masrafları görmek için ve ödeme planını bankadan rica ettim. Müşteri ilişkileri görevini yürüten personel kredinin kapandığını ve bu ödeme planının bana verilmesi için benden 52,5 TL arşiv ücreti alınacağını söyledi. Arşiv dediğin nedir ki? Hangi çağda yaşıyoruz. Girersin bilgisayara bir çıktı alırsın olur biter. Bir kağıt parçasına 52,5 TL isteyen zihniyeti şiddetle kınıyorum. Konuyla ilgili hakem heyetine şikayet dilekçemi hazırladım. Benim hukuki yolları seçmem için önüme koyulan bu engeli şikayet edeceğim."

Bankanın Yanıtı Tüketiciyi Çıldırttı

"Bankanın arşiv ücreti hakkında Türk Ticaret Kanunu 'Tacir olan veya olmayan bir kimseye, ticari işletmesi ile ilgili iş veya hizmet görmüş olan tacir, münasip bir ücret isteyebilir' hükmünü içermektedir, diyerek verilen cevabı kabul etmiyorum. Çünkü çektiğim krediler için tarafıma ödeme bilgisi içeren hiç bir belge verilmemiştir. Ben, bana verilmeyen belgeleri istiyorum sadece. Belgeleri tekrar talep etmiyorum. Sanırım anlaşılamadım. Yani verilen belgede toplam borcum ve ana para üzerinden düşen kısım görünüyor Bir dekont ve makbuz vermek için 50 TL isteniyor."

Kaynak: Haber Türk