Bankaların BDDK’dan Beklentileri Neler?

27/04/2020

BDDK'nın Aktif Rasyosu düzenlemesi sonrası TBB üyesi bütün bankaların genel müdürlerinin video konferansla bir araya geldiği ve BDDK'dan 5 maddelik talepte bulunduğu öğrenildi.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun (BDDK), önceki hafta sonu açıkladığı ve bankaların daha fazla kredi vermesi amacıyla Aktif Rasyosu denkleminde yapılan düzenlemenin yankıları sürerken, bankacılık sektörünün BDDK'dan formüle ilişkin 5 talebi olduğu öğrenildi. Konuyla ilgili geçen hafta Türkiye Bankalar Birliği (TBB) üyesi bütün bankaların genel müdürlerinin video konferansla bir araya geldiği ve konuyu değerlendirdiği öğrenildi. Toplantı sonrasında bankalardan BDDK'ya TBB aracılığıyla, 5 talebin gittiği ifade edildi. Buna göre 1 Mayıs itibariyle yürürlüğe girecek olan yeni hesaplama yönteminde, bankacıların BDDK'dan talepleri ise şöyle:

1- Yeni hesaplama yönteminin uygulamaya geçeceği süre çok kısa. Zamanı biraz daha ileri tarihe ötelemek.

2-Aktif rasyosu denkleminde, paydada, zorunlu karşılıklar mutlaka düşülmeli, net mevduat olmalı.

3-Formülün pay kısmına net takipteki krediler eklenmeli.

4-Formülde kredilere gayri nakdi krediler de dahil edilmeli.

5-Ana hissedardan fonlama alan bankaların bu fonlamaları mevduat gibi gözüküyor. Bunlar mevduat payından düşülmeli.

BDDK’nın Değerlendirmeleri Sürüyor

Bankaların bu taleplerinin TBB aracılığıyla BDDK'ya ulaştığı, BDDK'nın konu üzerinde çalışmalarının devam ettiği öğrenildi. BDDK'nın bankaların taleplerine vereceği yanıtın bu hafta içinde bankalara iletilmesi bekleniyor.

Kaynak: Bloomberg