Bankaların Konut Kredisine Ek Uyguladığı Masraflar Nelerdir?

08/10/2018

Bankalar konut kredisi faiz oranlarına ek olarak, kredi tahsisi ücreti, taşınmaz rehin ücreti, ekspertiz ücreti ve zorunlu sigortalar gibi masraf kalemleri uyguluyor. Bu durum bankaların tabela faiz oranları üzerinden aylık ödeme hesabı yapan vatandaşın bütçesinden beklediğinden fazla masraf çıkmasına neden oluyor. Bankaların konut kredisine ek uyguladığı masraflar nelerdir?

Günümüzde ev almanın en kolay yolu haline gelen konut kredisi, ödeme kolaylığı sunması ve kiraya göre kişide güven teşkil etmesi nedeniyle sıklıkla tercih edilmektedir. Genellikle konut kredisi almaya karar veren kişilerin dikkat ettiği ilk unsur, konut kredisi masrafını en aza indirmektir. Bu nedenle konut kredisi masrafları nelerdir sorusu müşterilerin sıklıkla sorduğu sorulardan bir tanesidir. Özellikle konut kredisi masrafları için konut kredisi faiz oranları dikkate alınmaktadır. Ancak kredi faiz oranları dışında farklı masraf kalemlerin olduğunun altını çizmek gerekir.

Konut kredisi masrafları nelerdir sorusu özelinde genellikle kişilerin aklına gelen ilk başlıklar, kredi peşinat oranı ve kredi faiz oranlarıdır. Ancak bu başlıkların dışında konut kredisi almak isteyen müşterilerin göz önünde bulundurması gereken masraflara dikkat etmek gerekmektedir. Özellikle peşinat oranları ve kredi faiz oranları özelinde düşünüldüğünde karşıya çıkabilecek diğer masrafları önceden bilmek, bütçeyi bu masraflara hazırlama konusunda kredi kullanacak kişilere yardımcı olacaktır.

Konut kredisi masrafları nelerdir sorusuna verilecek cevaplardan biri tahsis ücretidir. Tahsis ücreti kredi tutarının binde 5'i olarak hesaplanmaktadır. Bu oran 100 bin TL tutarında kredi için 500 TL ye denk gelmektedir. Diğer bir masraf kalemi ise, taşınmaz rehin ücretidir. Taşınmaz rehin ücreti, devlet tarafından belirlenmektedir. Mevcut durumda 180 TL olarak belirlenmiştir.

Bir diğer konut kredisi masrafı, ekspertiz ücretidir. Ekspertiz ücreti, satın almaya karar verilen evin gerçek maliyetinin belirlenmesi için gereken bir uygulamadır. Bunun sebebi, ekspertiz raporuna göre kredi tutarının ve aylık taksitlerin netleşecek olmasıdır. Ekspertiz raporu işlemi için bankalar, müşterilerden konutun durumuna göre farklı miktarda tutar talep etselerde ortalama olarak ekspertiz ücreti bin lira civarıdır.

Son olarak bahsedeceğimiz konut kredisi masrafı ise, sigortalardır. Özellikle DASK yani Zorunlu Deprem Sigortası'nın yaptırılması artık neredeyse her banka tarafından zorunlu tutulmaktadır. Konut için belirlenen sigortaların yapılması, evin güvence altında olmasını sağlayan uygulamalardır. Hayat sigortası ve ferdi kaza sigortaları her banka için zorunlu değildir ancak bu sigortaların evin güvencesini teşkil ettiğini göz önünde bulundurmak gerekmektedir.

Bankaların sunduğu konut kredisi faiz oranları masraflar hariç oranlardır. KrediPazari.com bankaların konut kredisi faiz oranları ve krediye ek uyguladıkları masrafları beraber listeleyerek masraflar dahil faiz oranlarını sunuyor.

Kaynak: KrediPazarı