Bankaların Kredi Kullandırmaya Daha Fazla Yönelmesi Bekleniyor

20/04/2020

BDDK'nın hafta sonu aldığı kararın ardından bankaların tahvil alımlarının hızlanacağı beklentisiyle verim eğrisi genelinde tahvil getirileri sert geriledi. Kararın bankaları kredi vermeye yönelmesi bekleniyor.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) koronavirüs salgınının ekonomiye olumsuz etkisini azaltmak ve bankaların ellerinde bulundurduğu kaynakların etkin şekilde kullanılmasını sağlamak amacıyla düzenlemeye giderken, düzenleme bankaları kredi vermeye yöneltiyor.

Karara göre mayıs ayından itibaren bankalar haftalık bazda aktif rasyolarını hesaplayacak ve aktif rasyosu hesaplamasında banka bazında belirli oranlarda mevduat büyüklüğü, toplam kredi hacmi, menkul kıymet portföyü ve Merkez Bankası ile yapılan kur takası ile kıyaslanacak. Karara ilk etki olarak tahvil alımlarının artmasını bekleniyor.

Deniz Yatırım tarafından bu sabah yayımlanan notta, "Bankalar lokal tahvil alımlarını artırmaya gidebilir. Bu nedenle tahvil/bono getirilerinde düşüş görebiliriz" görüşüne yer verilmişti.

Tahvil Faizleri Tek Haneye İndi

Gösterge 10 yıllık tahvilin bileşik getirisi bugün en düşük %12.89'a kadar geriledi. Bu tahvilde Cuma günü son işlem %14.13 seviyesindeydi. Bu verilere göre tahvil getirisindeki düşüş 1.2 puanı açtı.

Gösterge 2 yıllık tahvilde bileşik getiri bugün %9.97'ye kadar geriledi. Bu tahvilde Cuma günü son işlem %12.22 seviyesindeydi.

Kaynak: İnvesting