Bankaların Üçüncü Çeyrek Kredi Eğilimi Açıklandı

04/10/2019

Merkez Bankası 2019 Üçüncü Çeyrek Banka Kredileri Eğilim Anketi’ni açıkladı. Ankette bankaların konut kredisi faizleri düşmesine rağmen konut kredisi standartlarında gevşeme olmadığı bildirildi.

Bankaların 2019 yılının üçüncü çeyreğine ilişkin değerlendirmeleri ile 2019 yılının dördüncü çeyreğine ilişkin beklentilerini içeren Banka Kredileri Eğilim Anketi’nin 2019 yılı üçüncü çeyrek sonuçları incelendiğinde, Bankaların, işletmeler, taşıt ve diğer bireysel krediler için uyguladıkları standartları gevşettiği, konut kredileri için uyguladıkları standartları ise temelde aynı bıraktığı görülmüştür. 2019 yılının dördüncü çeyreği için beklentiler, standartların işletme kredileri ve diğer bireysel kredilerde gevşetileceği, konut ve taşıt kredilerinde ise temelde aynı kalacağı yönündedir.

Anket sonuçları kredi talebi açısından incelendiğinde, yılın üçüncü çeyreğinde işletmelere verilen kredi taleplerinin yabancı para cinsinden açılan krediler dışında arttığı, artışın kısa vadeli krediler ile Türk Lirası cinsinden açılan kredilerde daha belirgin olduğu görülmektedir. Bireysel kredilerden, konut ve diğer bireysel kredi taleplerinde artış görülürken, taşıt kredisi talebinde azalış gözlenmektedir. 2019 yılının dördüncü çeyreğine ilişkin beklentiler; yabancı para cinsinden açılan krediler haricindeki tüm işletme kredi türleri ve tüm bireysel kredi türlerinde talepte artış olacağı yönündedir.

Bankaların fon sağlama imkânlarının gelişimi incelendiğinde, yılın üçüncü çeyreğinde yurt içi ve yurt dışı fonlama koşullarının önemli ölçüde gevşediği görülmektedir. 2019 yılı dördüncü çeyreğine ilişkin beklentiler, yurt içi ve yurt dışı fonlama koşullarında gevşemenin devam edeceği yönündedir.

Konut Kredisi Standartları Gevşemedi

Bankalar, işletmelere kullandırılan kredilere uygulanan standartları genel olarak gevşetmiştir. Standartları etkileyen tüm faktörler gevşetici yönde etkili olmuştur. 2019 yılının dördüncü çeyreği için bankaların beklentisi, işletmelere verilen kredilerde standartların gevşemeye devam edeceği yönündedir .

Bireysel kredilere uygulanan standartların değişimi incelendiğinde; konut kredilerine uygulanan standartların değişmediği görülürken, taşıt ve diğer bireysel kredi türlerinde standartların gevşediği gözlenmektedir. Gelecek çeyrek dönem için beklentiler, standartların konut ve taşıt kredi türlerinde temelde aynı kalacağı, diğer bireysel kredilerde ise gevşeyeceği yönündedir

Kredi Kural ve Koşulları

İşletmelere kullandırılan kredilere uygulanan kredi koşul ve kurallara bakıldığında; ortalama krediler ile daha riskli krediler üzerindeki kar marjının azaltıldığı, faiz dışında alınan ücret ve komisyonlar, teminat ihtiyacı ve kredi ya da kredi limitinin büyüklüğüne ilişkin koşul ve kuralların gevşetildiği görülmektedir.

Konut, taşıt ve diğer bireysel kredilere uygulanan koşul ve kurallara bakıldığında; ortalama krediler ile daha riskli krediler üzerindeki kar marjının azaltıldığı görülmektedir. Taşıt kredilerinde vadeye ilişkin koşul ve kuralların ise sıkılaştırıldığı gözlenmektedir.

Bankaların Fonlama Koşulları

Bankaların fon sağlama imkânlarının gelişimi incelendiğinde; yılın üçüncü çeyreğinde yurt içi ve yurt dışı fonlama koşullarının önemli ölçüde gevşediği görülmektedir. Yurt dışı fonlama maliyeti ve diğer koşul ve kurallar yurt dışı fonlama koşullarını gevşetici yönde etkilemiştir. 2019 yılı dördüncü çeyreği için beklenti, yurt içi ve yurt dışı fonlama koşullarında gevşemenin devam edeceği yönündedir

Kaynak: KrediPazarı