Batık Krediler İkiye Katlanacak

04/12/2018

Kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poor's (S&P) Türk bankalarındaki sorunlu kredi miktarının önümüzdeki 12-18 aylık dönemde ikiye katlanmasını ve Türk bankalarının kredilerdeki toplam kaybının son dönemdeki ortalama %1.4'ten %2.5 seviyesine kadar yükselmesini beklediğini belirtti.

S&P dün yayınladığı Türkiye raporunda ülke ekonomisinin 2019'da daralacağını, 2020 yılında ise yüzde 3-4 seviyelerinde ılımlı bir büyüme hızı yakalanabileceğini öngördü.

S&P raporunda "Bankacılık sektöründeki takipteki kredi oranının (NPL) Eylül 2018'deki %3.5'ten yaklaşık %6'ya yükselerek, gelecek 12-18 ayda ikiye katlanmasını bekliyoruz" denildi.

Raporda sorunlu kredi tanımına 'yeniden yapılandırılan' kredilerin de eklenmesi durumunda, bu oranın S&P'nin baz senaryosu kapsamında çoktan %10'u geçmiş bulunduğu ve bunun gelecek yıl %20'ye kadar yükselebileceği de belirtildi. Raporda, "Çünkü ekonomideki yavaşlama, kaldıraçlı olarak alınan risklerin düşürülmesi, TL de devam eden değer kaybı ve yükselen faizlerin, gelecek 12-18 ayda varlık kalitesinde yük olmaya başlayacağını tahmin ediyoruz" dendi.

Kaynak: Habertürk