Bayramda Karttan 6 Milyar TL Harcandı

31/08/2018

Bayramda kartlarla 6.1 milyar liralık ödeme yapılırken; en fazla kartlı ödeme artışı seyahat acenteleri, akaryakıt ve hava yolları sektörlerinde gerçekleşti. Arife gününde yaklaşık 2.4 milyar TL’lik kartlı ödeme yapılırken, bu tutar Kurban Bayramı’nda toplam 5 günde yapılan ödemelerin yaklaşık olarak yarısını oluşturdu.

Bankalararası Kart Merkezi (BKM), Kurban Bayramı verilerini açıklarken, 20-24 Ağustos tarihlerine denk gelen Kurban Bayramı ve arife gününde kartlarla 6.1 milyar TL ödeme yapıldı. Bu değer, 2017 yılının Kurban Bayramı’na göre kartlı ödemelerde %23 oranında büyüme olduğunu gösteriyor.

Sektörel bazda incelendiğinde ise ödemelerin 2.9 milyar TL’si yani %47’si market, akaryakıt istasyonları ve giyim sektöründe gerçekleşti. En fazla harcama yapılan market sektörü toplam kartlı ödemelerin %20’sini oluştururken; akaryakıt istasyonları %17’sini, giyim sektörü ise %10’unu oluşturdu. Toplam kartlı ödemelerin neredeyse yarısı bu 3 sektörde gerçekleşirken; yemek sektörü kartlı ödemelerin %8’ini, konaklama sektörü ise %5’ini oluşturarak en fazla harcama yapılan sektörler arasında yer aldı.

En Fazla Artış Seyahat Acentelerinde

Kurban Bayramı’nda yapılan kartlı ödemeler 2017 yılı Kurban Bayramı’nda yapılan kartlı ödemelerle karşılaştırdığında, bu yıl Kurban Bayramı’nda 9 günlük tatil olmasının da etkisiyle beraber en fazla artışın %50 ile seyahat acenteleri sektöründe gerçekleştiği görülüyor. Seyahat acenteleri sektörünü %44 artışla akaryakıt istasyonları ve %34 artışla hava yolları sektörleri takip ederken; %32 artışla çeşitli gıda sektörü ve %30 artışla yemek sektörü geçen yıla göre en fazla artış gösteren diğer sektörler arasında yer aldı.

Kaynak: bloomberght